Munca la distanță, o provocare pentru angajați și angajatori

  • 15 sept. 2016, 12:48
  • 758

După cum bine știm, cea mai productivă muncă nu se întâmplă întotdeauna într-un birou, între orele 8:00 și 17:00. Pe masură ce tehnologia ne dă libertatea de a lucra de oriunde, tot mai mulți oameni se bucură de a face acest lucru. Nici companiile nu o ignoră: datorită acestei tendințe, tot mai multe dintre ele oferă programe de lucru flexibil și integrează în cultura lor asta, dar și moduri de lucru full-time la distanță pentru angajați. 

În străinătate, există companii care lucrează aproape în exclusivitate pe acest model și înregistrează cifre de afaceri impresionante. În țara noastră pașii sunt încă timizi în acest sens, însă angajatorii au început deja să înțeleagă că este important să te aliniezi tendințelor și că trebuie să răspunzi nevoilor pieței și candidaților, dacă vrei să fii competitiv. Din păcate, încă există nevoia controlului permanent și dorința de a-i vedea pe oameni la lucru. Destul de greu se câștigă încrederea de a-I permite angajatului să lucreze de acasă full-time.

Se pot gândi însă metode eficiente de a te asigura, ca angajator, că acel timp este folosit tot pentru job, iar dacă rezultatele sunt cele așteptate, atunci acest lucru contează cel mai mult. 

Modul de lucru remote este prezent și pe deplin acceptat în special în industria IT, însă începe să prindă din ce în ce mai mult teren și în alte domenii. Această activitate, însă, trebuie organizată foarte strict și nu se poate raporta la întreaga echipă, cu atât mai mult cu cât verificările tehnice trebuie făcute de o echipă / supervisor, iar persona care lucrează remote trebuie să fie, de preferință un senior care să aibă capacitatea de a se organiza foarte bine singur, astfel încât să livreze la timp și în condiții calitative excelente. 

Des întâlnite sunt și cazurile în care se lucrează pentru companii din afară, iar echipa este locată în altă țară. Însă, și în situații de acest gen, au loc foarte des video conferințe și întâlniri periodice regionale, astfel încât activitatea să fie supervizată permanent. Mulți specialiști IT privesc lucrul remote pentru companiile din străinătate ca pe o adevărată provocare profesională pentru că au ocazia să facă parte din echipe multinaționale complexe și să lucreze în proiecte extrem de interesante.  

Pe de altă parte, lucrul remote nu se potrivește tuturor. Cei care sunt obișnuiți să lucreze în echipă și să aibă un team manager care să îi supervizeze permanent și să le traseze sau verifice periodic sarcinile, nu vor reuși să își gestioneze singuri timpul și probabil nici nu se vor simți confortabil să facă acest lucru. De asemenea, dacă ai nevoie de ceilalți să te motiveze, munca la domiciliu sau în afară biroului nu îți mai dă ocazia să socializezi cu colegii.  

În ultimul timp, companiile autohtone încep să se alinieze tendințelor din afară și să ofere această variantă de lucru că pe un beneficiu angajaților. De asemenea, pe lângă munca remote, companiile oferă și ore de lucru flexibile și consideră că angajații vor aprecia ca o zi pe săptămână sau pe lună lucrează de acasă, schimbând astfel cadrul rigid de la birou cu unul mai prietenos. 

Cel mai probabil, această tendință va fi din ce în ce mai întâlnită și în țara noastră, odată ce companiile vor înțelege care sunt beneficiile pe care le primesc atât ele cât și angajații lor.