De ce CV-urile clasice vor dispărea în curând? Explicațiile directorului executiv al LinkedIn

  • 11 dec. 2017, 16:29
  • 1 062

O companie este atât de puternică pe cât sunt de buni angajații acesteia. Toți marii manageri de afaceri știu acest lucru și sunt în căutare de modalități creative de a descoperi adevăratele talente care pot duce afacerea la un alt nivel.

Recent, Jeff Weiner, directorul executiv al rețelei de socializare LinkedIn, a dezvăluit ce face compania pe care o reprezintă pentru a găsi oamenii potriviți în locuri neobișnuite.

Vorbind despre calitățile pe care LinkedIn le caută în potențialii angajați, incluzând pasiunea, entuziasmul, o etică profesională de excepție, perseverența, loialitatea și dorința de dezvoltare, Weiner a precizat câteva lucruri de bază.

„Acestea sunt calitățile pe care nu le culegi neapărat dintr-o diplomă. Sunt calități care au tedința de a fi complet neglijate atunci când persoanele studiază CV-urile sau profilele pe LinkedIn. Și, totuși, constatăm din ce în ce mai mult că acest tip de oameni fac cea mai mare diferență în cadrul organizației noastre”, a declarat directorul executiv al LinkedIn, citat de Business Insider.

„Aud tot mai des această mantră: Abilități, nu diplome. Nu mă refer la abilități excluzând diplomele. Mă refer doar la extinderea perspectivei noastre dincolo de diplome”, a precizat Jeff Weiner.

„Abilități, nu diplome” – aceste trei cuvinte pot face diferența în cadrul unui proces de recrutare.

De ce abilitățile sunt mai importante decât diplomele

„Obișnuiam să ne mândrim că facem recrutări dintr-o listă incredibil de scurtă de universități. Și multe companii din Silicon Valley au făcut același lucru”, a spus oficialul LinkedIn. „Cu siguranță, nu suntem singurii care fac acest lucru. Recent, am realizat un mic studiu asupra profilelor pe LinkedIn ale angajaților în domeniul tehnologiei din Silicon Valley și am constatat că doar 5% provin din mediile netradiționale”, a dezvăluit Weiner.

Totuși, în ultimii ani, câteva dintre marile companii și-au dat seama că foarte multe talente rămân ascunse și că numeroase persoane inteligente, talentate și pasionate nu urmează învățământul superior tradițional.

De exemplu, Laszlo Bock, autor de best-seller-e și fost șef al departamentului de Resurse Umane de la Google, a explicat, într-un interviu acordat, în 2013, publicației „The New York Times”, care este motivul pentru care în decursul anilor a crescut ponderea angajaților Google fără studii superioare.

După doi sau trei ani, capacitatea ta de a face performanță nu are nicio legătură cu modul în care ai performat în școală, deoarece abilitățile solicitate în timpul facultății sunt foarte diferite”, a explicat Laszlo Bock. Potrivit acestuia, „ești fundamental o altă persoană. Înveți și crești, privești lucrurile într-un mod diferit”.

LinkedIn aplică această filosofie într-un program de internship care pregătește calea pentru un nou mod de recrutare.

Astfel, LinkedIn se îndepărtează treptat de ideea conform căreia fiecare membru al echipei de ingineri, de exemplu, trebuie să fi absolvit o anumită școală și trebuie să aibă un anumit atestat. „Da, diplomele de informatică ale anumitor școli ne pot ajuta să găsim talente incredibile. Dar nu este domeniul exclusiv unde pot fi găsite talente incredibile”, spune Jeff Weiner.

În aceste condiții, LikedIn caută și specialiști aflați la început de drum, care au participat, de exemplu, la tabere de programare. „Căutăm oameni cu o mentalitate orientată către creștere. Căutăm oameni cu dedicație, cu etica muncii. Vrem să le dăm un imbold în dezvoltare. (…) Acești oameni sunt incredibil de talentați și au nevoie de o șansă”, a mai spus directorul executiv al rețelei de socializare pentru profesioniști.

Oficialul a relatat povestea unui tânăr aflat în internship la LinkedIn care, acum șase luni, locuia într-un adăpost destinat persoanelor fără o locuință. Experiența sa l-a ajutat să creeze o aplicație care le ajută pe persoanele fără un acoperiș deasupra capului să găsească un adăpost.

Așadar, oamenii talentați sunt peste tot. Este suficient să fii dispus să-i găsești, inclusiv în cele mai neașteptate locuri.