7 pași de urmat în discuțiile cu salariații neproductivi

  • 5 sept. 2016, 16:07
  • 871

Angajații care nu performează pot deveni o problemă pentru orice organizație, iar din poziția de om de HR poți gestiona corespunzător relația cu salariații neproductivi.

Fiecare situație în care remarci neproductivitatea angajaților are nevoie de o abordare unică, deoarce nu există o soluție universală care să rezolve impasul, scrie HR Daily. Orice măsura luată de anumiți specialiști de resurse umane sau manageri de departamente pentru creșterea productivități angajaților ar trebui documentată în scris. Mai mult, responsabilii unor departamente sau echipe ori oamenii de HR pot realiza proceduri de lucru pentru creșterea performanțelor individuale, acolo unde este cazul.

Identificarea problemei 

Din poziția de specialist HR merită, în primul rând, să înțelegi motivele productivității sau lipsei de productivitate a anumitor salariați. Unde este problema? Se găsește în atribuțiile jobului sau în interiorul departamentului? Este de vină managementul? Aspectele din viața personală a angajatului accentuează problema?

Discuție privată 

Organizează o întâlnire cu angajatul care are o problemă de performanță și discuțați pe subiect. În funcție de problemă, i-ai putea permite să vină însoțit de managerul său direct sau de unul dintre colegi. Asigură-te că întâlnirea are loc într-un cadru privat, pentru confortul angajatului. Fii pregătit sau pregătită să aduci exemple care să-ți susțină punctul de vedere.

Lasă-l pe angajat să răspundă 

Fiecare om are dreptul la replică. Spune-i angajatului ce te preocupă, dar ascultă-i cu atenție opinia înainte să iei o decizie.

Dezvoltă un plan pentru rezolvarea problemei 

Lucrează împreună cu angajatul neproductiv astfel încât să găsiți împreună cea mai bună soluție pentru a-și îmbuntăți performanțele de la job. Totuși, atrage-i atenția că e nevoie să arate randament pentru ca ambele părți să fie mulțumite de colaborare.

Reia întâlnirile 

Programează întâlniri de follow-up cu angajatul astfel încât să observi nivelul la care se află în raport cu planul de lucru agreat împreună.

Monitorizare continuă 

Continuă să monitorizezi performanțele angajatului și acordă-i feedback constant, chiar dacă sunt vești bune sau vești mai puțin bune pentru el.

Soluția concretă 

Gândește-te la măsura potrivită pe care o vei lua dacă angajatul continuă să aibă performanțe scăzute și comunică-i decizia ta. Îi poți propune traininguri în funcție de obiectivele companiei și ale angajatului, o altă funcție, transferul într-o altă echipă sau încheierea amiabilă a colaborării.