5 metode de a găsi angajații ideali pentru afacerea ta

  • 19 iul. 2017, 11:25
  • 832

Un angajat bun inseamna mult mai mult decat un om cu un set de aptitudini bine dezvoltate in programare, design sau, in general, pentru ceea ce cere fisa postului lor sa faca. Exista sute, daca nu chiar mii, de oameni talentati, cu exact acelasi set de aptitudini sau care au cunostinte mult mai vaste de cat cere postul pe care vrei sa angajezi.  Atunci de ce trebuie sa cheltui atat de mult pentru a gasi omul ideal?

Pentru ca nu orice om talentat este bun pentru tine si afacerea ta.

Cand vorbim de recrutare si angajare, vorbim de fapt despre un om care este capabil sa se integreze, sa vina cu solutii, sa fie adaptabil, dar mai important sa aduca un plus de valoare afacerii tale. Inseamna un om capabil sa se muleze si alinieze la ideologia afacerii tale, dar la fel de capabil sa vina cu idei si abordari noi, sa adapteze si sa dezvolte afacerea impreuna cu tine. Tocmai de aceea procesul de recrutare este lung, anevoios si costisitor.

Exista, totusi, un mod de a usura acest proces?

Nici nu conteaza daca tu cauti un intern, un talent tanar sau un profesionist care si-a facut deja simtita prezenta in piata. Ce conteaza de fapt e ca tu sa gasesti omul ideal pentru afacerea ta, cat mai repede si cu costuri cat mai mici investite in procesul de recrutare. In orice caz, pentru a fi sigur ca ai ales bine, ca acel om este mai mult decat setul de aptitudini de pe CV-ul sau, ar trebui sa tii cont si de parerea echipei deja existente.

1. Toata echipa, departamentul, compania, este o echipa de recrutare in etapa finala

In functie de marimea afacerii tale, postul pentru care angajezi omul si independent de existenta unei echipe HR, omul ar trebui evaluat de cei cu care o sa lucreze zi de zi, cate 8 h/zi (uneori poate chiar mai mult), 7 zile pe saptamana. Sigur, persoana despre care vorbim poate fi minunata si supradotata pentru post, dar chiar aici poate aparea problema: prea multe cunostinte pentru postul sau? Ii poate incomoda pe ceilalti.

La fel si personalitatea sa ii poate reduce sau creste posibilitatea de a se integra. Cine vrea, pana la urma urmei, sa lucreze intr-un mediu stresant sau in care se simte izolat?

La nivelul unei companii mici, de 10 oameni, cea mai buna varianta este sa prezinti CV-ul si omul intregii echipe inainte de a ii ura bun venit in companie. In general, in ultima etapa a interviului omul recrutat ar trebui sa stie cu cine o sa lucreze pentru a determina sansele sale de integrare in echipa. Un om nepotrivit, indiferent de profesionalismul si aptitudinile sale, nu o sa fie nici proactiv, dar nici productiv.

2. Investeste in programe de intership platite

Universitatiile ne ofera noua generatie de oameni din campul muncii, insa majoritatea trebuie sa munceasca un anumit timp de ore in timpul ciclului de studiu pentru a promova. Asadar, ce ii atrage pe proaspetii sau viitori absolventi, care mai devreme sau mai tarziu isi vor cauta un loc de munca in domeniu?

Cel mai bun mod de a afla este direct de la ei. Investeste in programe de intership, aduna informatia si creeaza o „persoana”, un public tinta, pe baza a ceea ce afli de la viitoarea generatie de angajati. Un alt aspect important, rezultat direct al programelor de intership, este faptul ca poti sa selectezi oamenii cu adevarat talentati ce ti-au trecut prin companie pentru a lucra acum sau in viitor pentru tine.

3. Indentifica organizatiile, grupurile si asociatiile din domeniul tau, care iti pot oferi angajati

Fie ca vorbim de comunitati restranse pe social media, de grupuri si organizatii care se intalnesc lunar ori la cateva luni pentru a discuta ce mai e nou pe piata, incearca sa te integrezi in acestea pentru a gasi omul potrivit pentru echipa ta.

Chiar si conferintele in domeniu, unde se aduna oameni indiferent de postul pe care il ocupa in acel moment, sunt un mediu bun pentru a indentifica un posibil angajat nou.

4. Uneori angajatul „nou” poate fi deja in compania ta

Nu toti oamenii talentati se fac remarcati imediat, fie pentru ca sunt introvertiti si timizi, fie pentru ca inca nici ei nu stiu ca pot fi buni pentru postul pe care il cauti. Asadar, inainte de a te gandi sa postezi anunturi si sa cauti un om nou, uita-te atent la anagajatii pe care ii ai deja. Este cineva caruia i-ai putea oferi postul?

5. Angajatii competitiei

In piata de afaceri toata lumea e competitie si partener, in varii ocazii, asadar, chiar daca suna rautacios sa apelezi la angajatii celorlalti antreprenori, mai devreme sau mai tarziu o faci fara intentie.

In orice caz, stii deja ca oamenii care au mai lucrat pe pozitia pe care o cauti au deja talentul, cunostintele si aptitudinile pe care le cauti, iar nu toti acei oameni simt ca sunt recompensati pe masura muncii si efortului pe care il depun. Asadar, nu te sfii sa vi cu o oferta ceva mai buna.