10 intrebari de interviu la care ar trebui sa fii pregatit sa raspunzi

  • 1 oct. 2020, 15:02
  • 1 792

Indiferent cat de multe continuati, interviurile de angajare pot fi intotdeauna deranjante. Iti imbraci cele mai frumoase haine, iti printezi CV-ul si iti amintesti sa zambesti si exact cand crezi ca totul merge bine, intervievatorul te loveste cu o intrebare pentru care nu esti pregatit.

Din fericire, nu veti lasa acest lucru sa se intample. Cel mai bun mod de a face orice este sa va faceti cercetarile din timp - motiv pentru care suntem aici pentru a va ajuta.

Daca va pregatiti pentru un interviu important in timpul Pandemiei, pregatirea in prealabil cu aceste 15 intrebari de interviu va va ajuta sa va apropiati de un pas de vis. Inca de la inceput este ca alturi de CV sa aveti pregatita o scrisoare de intentie. Aceasta poate contribui decisiv la cum vor decurge lucrurile la interviu, plus puteti negocia un salariu net mai mare.

1. Spune-mi despre tine?

Majoritatea interviurilor incep cu aceasta intrebare si modul in care raspundeti la aceasta va face prima impresie. Daca va impiedicati de raspuns si nu sunteti sigur ce sa spuneti, va arata lipsa de incredere in voi insiva. Daca incepeti sa va enumerati cele mai mari realizari si sa vorbiti prea mult, ego-ul dvs. ar putea parea putin prea mare. Trebuie sa gasesti un echilibru bun intre a fi increzator, dar nu pretentios.

Cel mai bun mod de a va pregati pentru aceasta intrebare este sa pregatiti un mini discurs despre cine sunteti. Treceti peste istoricul personal si dati aproximativ 2-3 propozitii despre cariera dvs. si despre modul in care ati ajuns in acest interviu, aplicand pentru acest loc de munca. Nu trebuie sa fii prea detaliat, mai sunt multe intrebari. Vrei doar sa lasi suficienta curiozitate incat interviul sa devina entuziasmat sa afle mai multe despre tine pe parcursul interviului.

2. De ce doriti sa lucrati pentru [introduceti numele companiei]?

Atunci cand un manager de angajari pune aceasta intrebare, nu numai ca vor sa stie de ce vrei sa lucrezi pentru ei, dar vor si sa stie ce stii despre companie. Aceasta intrebare testeaza cat de bine stii ce face compania si cat de pasionat - deci asigura-te ca cunosti bine compania si ca poti vorbi cu sinceritate despre dorintele tale de a lucra acolo.

3. Cum ai auzit de aceasta slujba?

Cand vi se solicita acest lucru in timpul unui interviu, nu spuneti doar ca ati auzit despre locul de munca pe un site web. Aceasta este oportunitatea dvs. de a intra mai in detaliu despre motivul pentru care iubiti aceasta companie si despre ce va motiveaza sa doriti sa lucrati acolo. Mai mult, daca aveti o conexiune personala la companie, acesta ar fi un moment bun pentru a mentiona numele lor!

4. Spune-mi ceva despre CV-ul tau

Toata lumea are in CV ceva de care este foarte mandru. Indiferent daca este vorba de o abilitate sau realizare pe care ati enumerat-o sau de un anumit loc la care ati lucrat, luati in considerare raspunsul la aceasta intrebare cu cel mai interesant lucru din CV. In plus, nu spuneti doar ceva relevant pentru cea mai recenta pozitie - veti fi deja intrebat despre asta. In schimb, gandeste-te la una dintre pozitiile mai vechi enumerate in CV-ul tau si vorbeste despre modul in care acel post te-a ajutat sa devii persoana care esti astazi.

5. De ce cauti un loc de munca? Sau, de ce cautati un alt loc de munca?

Aceasta intrebare ar putea parea inofensiva, dar acesta este modul in care intervievatorii elimina persoanele care fie cauta un loc de munca b) au fost concediati din ultima pozitie sau c) s-ar putea sa aiba o rata de rotire ridicata, ceea ce inseamna ca nu veti ramane prea mult timp in preajma. Concentrati-va asupra aspectelor pozitive si fiti specific. Ganditi-va de ce cautati un loc de munca: tocmai ati absolvit si acesta va fi primul dvs. loc de munca real? Schimbati cariera?

Daca lucrati undeva in prezent, ar trebui sa fiti pregatiti sa raspundeti de ce doriti sa parasiti locul de munca actual pentru acesta? In principiu salariul este cel mai influenteaza aceasta decizie. Asigurati-va ca stiti foarte bine salariu net, brut pe care sa il cereti si ce inseamna semnarea unui contract intre cele doua parti. Afla mai multe accesand aplicatia calculator salariu net.

6. De ce ar trebui sa te angajam?

Cand vi se pune aceasta intrebare, retineti ca recrutorul cauta sa auda ce abilitati aveti pe care le veti aduce echipei. Nu dati un raspuns vag, cum ar fi „Sunt prietenos si muncitor”. In schimb, fiti specific, rezumati istoricul de lucru si realizarile dvs. si utilizati numerele atunci cand este posibil.

De exemplu, spuneti cati ani de experienta aveti sau numiti unele dintre realizarile pe care le-ati facut la ultima companie. Cu cat poti fi mai specific cu privire la abilitatile tale si cat de valoros esti pentru un angajat, cu atat mai bine intervievatorul va putea sa te imagineze lucrand acolo.

7. Unde te vezi peste cinci ani?

Aceasta poate parea o intrebare grea in timpul unui interviu, mai ales atunci cand nu v-ati pregatit pentru asta din timp. Retineti ca va aflati intr-un cadru de interviu - deci nu trebuie sa intrati in toate detaliile despre care sunt obiectivele dvs. de viata personala pentru urmatorii cinci ani. Concentrati-va pe obiectivele carierei dvs. si fiti realist.

Daca intentionati sa lucrati la aceasta companie timp de cinci ani, asigurati-va ca intelegeti cine ar lucra deasupra dvs. si ce potentiala crestere a carierei exista. Managerul de angajare pune aceasta intrebare pentru a afla daca iti stabilesti obiective realiste, daca esti ambitios si pentru a confirma ca pozitia pentru care intervievezi se aliniaza la aceste obiective si crestere.

8. Povesteste-mi despre un conflict cu care te-ai confruntat la locul de munca si despre cum ai abordat-o.

Aceasta intrebare este importanta, deoarece ajuta un intervievator sa inteleaga modul in care va confruntati cu conflictul. De asemenea, va ajuta sa testati cat de bine ganditi pe picioare - asa ca, daca va pregatiti din timp cu un anumit exemplu, veti evita momentul ciudat de tacere in timp ce incercati sa va ganditi la un exemplu.

Odata ce ai un exemplu in minte, explica pur si simplu ce s-a intamplat, cum ai rezolvat problema intr-o maniera profesionala si incearca sa inchei povestea cu o nota fericita despre cum ai ajuns la o rezolutie sau la un compromis cu colegul tau de munca.

9. Care este meseria ta de vis?

Similar cu intrebarea „unde te vezi in cinci ani”, intervievatorul cauta sa inteleaga cat de realist esti atunci cand iti stabilesti obiective, cat de ambitios esti si daca slujba si compania vor fi sau nu un loc bun pentru tine se dezvolta.

Din nou, incercati sa va lasati deoparte obiectivele personale (nu spuneti ca slujba de vis este platita pentru a face fotografii pe Instagram) si concentrati-va asupra obiectivelor carierei. Ganditi-va la modul in care acest loc de munca va va pregati pentru viitor si va va apropia de locul de munca de vis. Dar nu fi persoana care spune „sa fii CEO al acestei companii”.

10. Ce asteptati de la echipa / colegii dvs.?

Aceasta intrebare este menita sa inteleaga modul in care lucrati in echipa si daca veti fi potrivit culturii potrivite pentru companie. Pentru a va pregati pentru acest raspuns, asigurati-va ca cercetati compania din timp. Puteti oricand sa spuneti putin despre cum este cultura unei companii, consultand profilurile din retelele sociale sau citind recenziile lor pe Glassdoor.