Vin roboții! Ne va lăsa automatizarea fără locuri de muncă sau va rezolva problema crizei de angajați?

  • 19 iun. 2018, 13:45
  • 2 188
  • 4

Unii spun despre ei că vor aduce Apo­calipsa asupra omenirii. Dar până să ajungem acolo, cred alții, vor duce la dispariția a zeci de milioane de locuri de muncă. Realitatea (românească)?

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

Automatizarea industriei va deveni o ne­ce­sitate, atât pentru a supraviețui, cât și pentru a duce afacerile la un nivel superior, consideră Tomasz Wolanowski, ge­neral manager ABB România, compa­nie care oferă servicii de digitalizare a busi­nessurilor, integrate sub pălăria ABB Abi­lity. Scopul acestei platforme este de a co­necta diferitele componente dintr-o rețea sau dintr-un proces industrial de producție astfel încât performanțele aces­tora să fie optimizate. La nivel de pro­duse, compania suedezo-elvețiană cu sediul central la Zürich comercializează mo­toare, drivere, transformatoare, dar și roboți, „răsfățații“ noii revoluții industriale.

Pe lângă produsele propriu-zise, ABB oferă și servicii de mentenanță preventivă pentru clienți. Mai exact, specialiștii companiei colectează online informații transmise de roboții instalați în fabrici, iar în schimbul unui „abonament“ clienții pot afla când „robotul obosește“ sau când există posibilitatea ca o componentă să cedeze. Totodată, aceștia pot repara even­tuale „scurtcircuite“ din sistem, locuri în care procesul se poticnește, dar ar putea fi îmbunătățit.

NEVOIA DE AUTOMATIZARE. În România, ABB a montat în jur de 1.500 de ro­boți. Cei mai mulți clienți provin din segmentul automotive (1.000 de unități), unul dintre cele mai avansate tehnolo­gic. Alte sectoare la care industria locală stă bine din acest punct de vedere sunt cel de petrol și gaze sau distribuția de energie electrică. Mult în urmă la capito­lul automatizare sunt industria alimen­tară și cea a bunurilor de larg consum. Iar pentru acest lucru există o explicație legată de structura economiei locale.