Trump a lansat un nou atac împotriva Amazon.com

  • 2 apr. 2018, 16:59
  • 977

Președintele american Donald Trump a lansat sâmbătă un al doilea atac împotriva Amazon.com, acuzând cel mai mare retailer online din lume că beneficiază de prețuri incorect de mici din partea poștei americane și că nu plătește suficiente taxe, transmite Reuters. 

Comentariile postate de Trump pe Twitter reiterează criticile de joi la adresa companiei, care au fost determinate de un articol publicat de site-ul de știri Axios, potrivit căruia președintele este obsedat de Amazon și analizează modalități prin care să limiteze puterea companiei, posibil prin legi federale antitrust sau referitoare la concurență, arată news.ro. 

Îngrijorarea investitorilor legată de posibilitatea introducerii unor astfel de reglementări a dus la deprecierea acțiunilor Amazon cu 3,3%, pe parcursul zilelor de miercuri și joi, iar capitalizarea de piață a companiei s-a redus cu 24 de miliarde de dolari. ”Referitor la acest subiect, s-a relatat că Poșta SUA pierde în medie 1,5 dolari pentru fiecare colet livrat pentru Amazon. Asta înseamnă miliarde de dolari”, a scris Trump sâmbătă, pe Twitter.

O analiză efectuată de Citigroup în 2017 a arătat că dacă Poșta SUA (USPS) ar realoca cheltuielile pentru a ține cont de volumul mai mare de colete pe care le livrează, costurile de livrare a coletelor ar fi mai mari cu 1,46 dolari. Autoritățile de reglementare federale, care evaluează contractele încheiate de USPS, nu au semnalat nicio problemă legată de termenii contractului cu Amazon. ”Dacă Poșta majorează tarifele pentru colete, costurile de livrare ale Amazon ar crește cu 2,6 miliarde de dolari. Această înșelătorie cu Poșta trebuie să înceteze. 

Amazon trebuie să achite acum costurile reale (și taxele)”, a scris Trump pe Twitter, nefiind clar ce date citează. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat joi că administrația nu are în plan nicio acțiune împotriva Amazon, în prezent. 

Trump a mai acuzat Washington Post, publicație deținută de directorul general și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, că face lobby pentru Amazon. Publicația, o țintă frecventă a nemulțumirilor președintelui, a câștigat anul trecut un premiu Pulitzer pentru o investigație referitoare la donațiile făcute de Trump în scop caritabil. Reprezentanții Amazon au refuzat să comenteze, iar cei ai Washington Post nu au răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii.