Tot mai puțini modoveni sunt interesați de studii superioare. Între timp, facultățile sunt asaltate de tineri israelieni

  • 28 dec. 2017, 10:30
  • 616

Numărul tinerilor moldoveni care s-au înscris la universitate a scăzut în acest an cu 12%. Astfel, la începutul acestui an de studii în Republica Moldova erau aproape 66.000 de studenți, cu 10.000 mai puțini decât în 2016. A crescut în schimb numărul studenților străini care au ales să facă o facultate în țara noastră. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, aproximativ jumătate din aceștia sunt originari din Israel. Cele mai solicitate facultăți sunt cele de Drept, Business și administrare sau Contabilitate, în timp ce Agricultura și Medicina veterinară sunt, în continuare, ignorate de tinerii moldoveni, scrie moldova.eu

La începutul anului de studii 2017-2018 în cele 29 de universități din Republica Moldova învățau aproape 66.000 de tineri. Aproximativ 85% din numărul total al acestora studiază în universitățile de stat. În timp ce numărul tinerilor moldoveni care aleg să-și continuie studiile scade, cel al studenților străini crește. Astfel, la începutul acestui an de studii erau încadrați în sistemul nostru de învățământ superior peste 4.000 de persoane venite din alte state. Cei mai mulți studenți străini sunt din Israel – 49%, România – 33%, India – 4% și Turcia – 2,6%.

Femeile sunt mai interesate de educație

Cei mai mulți tineri au ales să-și continuie studiile într-o universitate de stat, însă față de anul precedent de studii, numărul acestora se află în scădere. Astfel, numărul persoanelor înmatriculate într-o instituție de stat a scăzut cu aproape 7.000, iar cel al persoanelor din instituțiile private de învățământ s-a diminuat cu peste 2.000.

Din numărul total al studenților din Republica Moldova, 58% sunt fete și 41% sunt băieți, informează Biroul Național de Statistică. S-a micșorat și numărul studenţilor care învață în bază de contract cu 4.000 de persoane, dar și numărul celor care sunt finanțați din bugetul de stat – cu aproape 3.000 de persoane.

Totodată, în acest an de studii au fost înmatriculați în învățământul superior (licență) 13.000 de persoane, iar la master s-au înmatriculat peste 5.000 de persoane. De asemenea, în anul 2017 peste 13.000 de persoane au absolvit studiile de licență, iar peste 6.000 au obținut o diplomă de masterat. O mare parte din cei care au absolvit sunt femei.

Tinerii aleg domenii populare, dar fără perspective

Tinerii care au mers la facultate în acest an au urmat tendința anilor trecuți și au optat pentru studii în Drept, Business și administrare, Contabilitate sau Finanțe și bănci. Acestea sunt cele mai populare cariere printre absolvenții de liceu. Medicina veterinară, Pedagogia, Tehnologia informației, Agricultura și Matematica îi interesează mai puțin pe tinerii noștri. Acest fenomen, de a alege o carieră „la modă” sau în funcție de sfatul familiei și fără a avea în vedere piața muncii, duce la declanșarea altor fenomene negative precum cel al șomajului. Un studiu efectuat de Magenta Consulting în această toamnă arată că tinerii din țara noastră refuză să lucreze conform specialității obținute dacă salariul care li se oferă este mic.

Același sondaj arată că 21% dintre tineri vor să lucreze în alt domeniu, deoarece nu le place la fel de mult ceea ce au studiat, iar 9% constată după finalizarea studiilor că domeniul pe care l-au studiat nu are perspective. Biroul Național de Statistică mai informează că, în acest an de studii, în universități au predat aproape 5.000 de profesori, dintre care aproape 3.000 deţin un titlu ştiinţific.