Taxele de studii la liceele private din Capitală

  • 9 aug. 2018, 10:36
  • 777

Părinţii, care vor să-şi dea copiii la o şcoală privată din Capitală, trebuie să scoată din buzunare câteva mii de euro. În noul an de învăţământ, taxele de studii variază între 700 şi cinci mii de euro, pe an. Aici, elevii au parte de condiții moderne, iar în unele cazuri – de lux, cu programe interactive, laboratoare, piscină şi chiar patinoar.

Cel mai scump liceu privat din Moldova este „Heritage”. Aici, taxa de studii anuală constituie cinci mii de euro, faţă de patru mii de euro, cât era anul trecut. Instituţia le oferă elevilor cele mai bune condiţii de studii un teren de fotbal modern, dar şi o piscină, unde au loc orele de înot.

Mai mult ca atât, elevii studiază după un program acreditat de Cambridge. Lista şcolilor private din ţară este completată în acest an de o instituţie nouă – Liceul „Da Vinci”, o școală fără teme pentru acasă.

Şi aici, elevii vor învăţa în săli moderne, unde vor face muzică sau robotică, vor avea un bazin, teren pentru hochei, pistă pentru biciclete și chiar un patinoar. Părinții vor trebui să scoată din buzunar patru mii de euro pentru clasele primare și 4800 pentru cele gimnaziale și liceale.

Pe locul trei în top este Liceul „Orizont”, cunoscut şi ca Liceul moldo-turc. Un an de şcoală aici costă 2350 de euro. Instituția s-a impus prin studierea disciplinelor reale în limba engleză, dar şi în limba turcă.

Părinţii care ţin neapărat să-şi dea copiii la o şcoală privată, dar nu vor să plătească sume exorbitante, pot opta pentru Liceul Teoretic „Columna”, unde un an de studii costă 1500 de euro pentru clasele primare şi gimnaziale şi 1200 de euro pentru învăţământul liceal. Acesta este primul liceu care a introdus baza de date electronică, prin care părinţii pot monitoriza zilnic notele obţinute de către elevi, dar şi temele pentru acasă.

Părinţii, care îşi vor înscrie copiii la primul liceu privat din Capitală Prometeu, vor achita 1440 de euro pentru un an de studii. Aici, copiii pot frecventa cercurile de gimnastică artistică, dansuri, ore de chimie sau matematică.

Pentru a scăpa de povara temelor pentru acasă, părinţii pot să mai achite 60 de euro pe lună şi elevii îşi vor pregăti temele la şcoală. Taxa de studii la Liceul de Limbi Moderne şi Tehnologii Informaţionale „Socrate” este de 1200 de euro pe an.

În sumă sunt incluse şi toate activităţile extraşcolare, iar pentru mâncare părinţii trebuie să achite zilnic 45 de lei. Cărţile şi caietele de engleză sunt realizate în baza manualelor de la Oxford. În Chişinău sunt 17 licee private.