Studenții moldoveni din străinătate: Cum e să înveți în UE

  • 30 iul. 2020, 12:11
  • 991

Unica platformă din Republica Moldova ce oferă oportunităţi pentru tineri vine cu două proiecte noi.

E vorba despre "Student în diaspora", prin intermediul căruia tinerii din Republica Moldova, care vor să înveţe peste hotare, află chiar din prima sursă, de la tinerii basarabeni din străinătate, mai mute despre studiile în diferite ţări europene, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Al doilea proiect mizează pe creşterea gradului de informare a adolescenţilor privind oportunităţile care le au aici, în ţară.

Crina Ţărnă studiază la Universitatea din Strasbourg, Franţa, în domeniul administrării economice şi sociale. Este încântată să înveţe acolo. Spune că este o atmosferă care o motivează şi o face să se simtă bine.

Crina Ţărnă, student în Franţa: „Este un fel de combinaţie între drept, contabilitate, administrare, facem şi cursuri de marketing aici. Campusul universitar este un loc foarte calm, liniştit, eu nu ştiu dacă în Moldova există aşa ceva, dar ceea ce văzusem prin filme, în filmele americane, despre campusul unde toţi stau pe iarbă şi învaţă, uite fix asta este şi aici”.

Crina are şi un mesaj pentru tinerii din Republica Moldova care, de asemenea, îşi doresc să înveţe în străinătate.

Crina Ţărnă, student în Franţa: „Curaj! Nu vă temeţi de schimbări! Veţi ieşi dintr-o zonă de confort, dar veţi intra într-o lume plină de posibilităţi şi Franţa cred că este una dintre acele ţări în care voi veţi descoperi acest lucru, având acces la studii gratuite, având acces la numeroase avantaje ca fiind student”.

Proiectul "Student în diaspora" se desfăşoară pe parcursul a nouă săptămâni. Astfel, tineri basarabeni care învaţă în 11 ţări, printre care şi SUA, povestesc despre experienţa studiilor în străinătate. Ulterior, mărturiile lor sunt plasate pe platforma youth.md, iar acestea pot fi accesate cu uşurinţă de absolvenţi, la rubrica "Student în diaspora".

Laura Cătărău, coordonator al voluntarilor Youth: „De obicei, cel mai des tinerii care deja sunt plecaţi le spun tinerilor moldoveni să aibă încredere, să meargă cu mult curaj pentru că moldovenii sunt o naţiune deschisă şi mereu vor găsi oportunităţi acolo unde se duc”.

Proiectul "Student în diaspora" se desfăşoară în colaborare cu Liga Studenţilor Originari din Republica Moldova, până pe 15 august.

Laura Cătărău, coordonator al voluntarilor Youth: „Oferim mai multe sfaturi practice tinerilor. Noi vom selecta aceste informaţii super utile pentru tineri şi le vom posta ca nişte articole generalizatoare. Feedback-ul tinerilor este că am aşteptat demult astfel de articole, avem nevoie de sfaturi, avem nevoie de cineva să ne îndrume”.

Cel de-al doilea proiect desfăşurat a fost posibil datorită unui grant oferit de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Acesta constă în informarea tinerilor despre oportunităţile pe care le au în Republica Moldova privind burse de merit, granturi pentru a-şi crea propria afacere sau despre mobilităţi academice precum Erasmus.

Laura Cătărău, coordonator al voluntarilor Youth:  „Nu ne axăm doar peste hotare, dar şi în Republica Moldova, vrem să dezvoltăm ceva şi aici şi activităţile acestea constau din promovarea oportunităţilor oferite de organizaţii de tineret: Tinerii trebuie să ştie ce oportunităţi au şi noi le oferim de la crearea unei afaceri până la a face voluntariat un an în altă ţară”.

Prima platformă de oportunităţi pentru tineri, youth.md, a fost creată în anul 2017. Portalul conţine cele mai relevante oferte de studii în Republica Moldova şi peste hotare, cele mai atractive oferte de muncă pentru tineri şi  numeroase posibilităţi de dezvoltare personală.