Rectorii despre cum va avea loc admiterea la principalele universități din țară

  • 17 iul. 2020, 15:41
  • 723

Concursul de admitere la programele de studii superioare de licență și master oferite de instituțiile de învățământ superior, sesiunea 2020, se va desfășura în regim online.

Potrivit unei decizii a Guvernului, organizarea și desfășurarea sesiunii de bază a concursului de admitere va avea loc în aceeași perioadă la toate instituțiile superioare de învățământ, 27 iulie-20 august, transmite Știri.md cu referire la IPN

Conducătorii principalelor universități din țară spun că sunt gata să organizeze cu succes procesul, respectând toate normele impuse de pandemia COVID-19.

Solicitat de IPN, Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice, a remarcat că nu există mari probleme legate de înmatricularea online, trebuie doar de văzut în ce măsură pretendenții la studii sunt psihologic pregătiți pentru a avea încredere că atunci când au depus dosarul online el a ajuns la destinație. Imediat ce dosarul va fi depus online, pretendentul la studii va fi informat printr-un mesaj că dosarul său a fost recepționat. Acesta dosar urmează a fi verificat, dacă au fost incluse toate actele necesare și dacă diploma inclusă în dosar este una autentică. După asta, pretendenții vor primi un al doilea mesaj prin care vor fi informați că dosarul lor a fost procesat și este admis pentru participare la concurs.

Candidaților care nu au acces la internet, ASEM le oferă posibilitatea să prezinte actele fizic, doar că ei vor trebui să se programeze în prealabil pentru o dată și oră fixă. După ce va fi emis ordinul de înmatriculare intermediar, candidații vor decide la ce universitate aplică și, respectiv, vor fi nevoiți să prezinte dosarul în original. La ASEM, pentru a evita aglomerările de oameni, actele vor fi primite în mai multe blocuri de studii, acestea vor fi partajate pe domenii de formare profesională sau forme de studii. Atât candidații, cât și membrii comisiei de admitere vor fi dotați cu mijloace de protecție individuală: mască, mănuși, pixul propriu. Încăperile vor fi dotate cu aer condiționat, dezinfectanți etc.

Potrivit rectorului, universitatea atrage studenții promovând oferta educațională online, la fel ca și alte universități, pe pagina oficială a instituției și pe rețelele de socializare. Noutatea acestui an la ASEM este că se lansează mai multe programe de masterat pentru ciclul II de studii, interdisciplinare, pentru care în mod obligatoriu va fi prezentă componenta de tehnologii informaționale cum ar fi: Tehnologii informaționale în finanțe sau Tehnologii informaționale în contabilitate. „Noi am numit aceste programe, programe post-COVID”, a precizat rectorul.

Grigore Belostecinic spune că ASEM încearcă să atragă un număr mai mare de pretendenți la studii care să rămână în țară, prin oferirea posibilității de a primi două diplome în cadrul ASEM. În cadrul a șapte programe de studii vor fi oferite diplome duble care vor fi eliberate de două universități: ASEM și Academia de Studii Economice din București. Alte două programe de licență sunt în acest an în admitere cu Universitatea „Alexandru Ion Cuza” din Iași. Primul program este în domeniul finanțe și bănci, iar cel de-al doilea în asistență socială. De asemenea, este un program de masterat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, precum și un program de licență în contabilitate cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Noutatea acestei admiteri la ASEM sunt programele de studii cu triple diplome pentru care absolvenții vor primi trei diplome la absolvire. ASEM are în calitate de parteneri o universitate din Bulgaria și una din Marea Britanie. În acest program de studii vor fi înmatriculați studenți la specialitățile servicii hoteliere, turism și agreement. În aceeași componență de universități, în acest an va fi lansat un program de masterat MBA (administrarea afacerilor) cu predare exclusivă în limba engleză. Printre condițiile de aplicare la acest program este vechimea în muncă de cel puțin cinci ani. Potrivit rectorului, deja există acorduri de înmatriculare la ASEM pentru circa 100 de studenți, preponderent din India și alte state, care-și vor face studiile în limba engleză, inclusiv la programele cu diplome duble sau triple.

Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova, a relatat pentru IPN că UTM deja a început procesul de preînregistrare. Candidații completează la distanță formularul, încarcă copiile scanate ale buletinului, a diplomei de BAC, copia diplomelor de participare la diverse concursuri, actelor cu privire la situația socială. Se achită și o taxă de admitere. De pe data de 27 iulie, toate aceste preînregistrări trebuie confirmate, prin apăsarea unui buton. Deja sunt mai mulți candidați care au încărcat în acest mod actele. Rectorul precizează că preînregistrarea nu oferă candidaților vreo prioritate la admitere, de acea nu contează dacă cineva se înregistrează acum sau mai târziu. Însuși procesul online de admitere va fi începe în data de 27 iulie.

Pentru cei care nu au acces la servicii internet, UTM oferă posibilitatea să depună actele fizic, printr-o înregistrare prealabilă.

Odată cu încărcarea dosarului, acesta va fi verificat de comisia de admitere. Dacă dosarul este complet, acesta va fi tipărit, iar candidații se vor prezenta la comisia de admitere, care în acest an va fi în blocul de pe strada Studenților, unde vor fi intrări separate, cu rând electronic, cu programare. Va intra câte un student și nu se va reține mai mult de trei minute. Toți participanții la proces vor fi echipați corespunzător cu mijloace de protecție individuală.

La UTM, spune Viorel Bostan, studenții sunt atrași „cu dinamismul de care dă dovadă UTM”. Rectorul dă asigurări că la universitatea pe care o conduce se acordă o mare atenție activităților studenților și calităților studiilor. La UTM se investește în spații de învățare, în instrumente TIC. Universitatea dezvoltă și parteneriate cu alte universități din spațiul european. „De aceea, din punctul nostru de vedere, este o alegere foarte bună, mai ales că ținem cont de faptul că specialitățile inginerești, mai ales acum, în ultima perioadă, devin extrem de importante și pentru Republica Moldova”. Rectorul spune că deficitul de ingineri se atestă nu doar în Moldova, dar și în țara vecină, România, precum și în Uniunea Europeană în general. „Din acest punct de vedere, cariera de inginer îți oferă un viitor frumos atât timp cât tu o ai”. Programe noi în acest an la UTM nu sunt, urmează la anul viitor să fie modernizat și revăzut Planul de studii.

Solicitat de IPN, Vladislav Badan, secretarul responsabil al Comisie de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), a menționat că depunerea actelor online va avea loc prin intermediul platformei instituționale e-admitere.usmf.md. Pe 7 august vor fi anunțate rezultatele intermediare. Între 8-18 august vor fi depuse dosarele în original conform unui orar prestabilit și pe data de 20 august vor fi anunțate rezultatele finale.

La etapa de depunere a actelor în original vor fi deschise mai multe puncte. Studenții vor depune actele conform unui orar care va fi plasat pe pagina web a instituției sau vor fi informați printr-un email când și la ce oră se pot prezenta. În încăperile respective va avea loc dezinfectarea periodică, se va efectua termometria persoanelor etc.

Potrivit lui Vladislav Badan, USMF în acest an, comparativ cu anii precedenți, are două programe noi de studii. Este vorba despre programul studii de licență ciclul I - Sănătate publică și un alt program, Tehnologie radiologică. Pentru USMF, conform unei decizii a Guvernului, au fost programate 440 de locuri cu finanțare bugetară. Locurile la contract sunt stabilite de către instituție în limita capacitărilor instituționale, numărul de locuri urmează a fi stabilit.

Recent, IPN a scris cum va avea loc procesul de admitere la Universitatea de Stat din Moldova (USM).