Peste 7 mii de copii din R. Moldova nu au fost primiți în instituțiile de învățământ

  • 19 sept. 2018, 14:36
  • 468

La începutul anului de studii 2018 - 2019, responsabilii din învățământ nu au admis în instituții peste șapte mii de copii nevaccinați contra rujeolei. 

Până la 14 septembrie curent, numărul acestora a scăzut cu circa două mii, a declarat secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, în cadrul unor dezbateri organizate ieri de Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie cu privire la situația epidemiologică cauzată de îmbolnăvirile prin rujeolă.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a raportat că rata vaccinării contra rujeolei în Republica Moldova este de 87,1 la sută. 

„Pentru a exclude o epidemie prin rujeolă, această cifră trebuie să depășească 90 la sută”, a spus secretatul de stat, adăugând că, de la începutul acestui an și până la 11 septembrie curent, au fost înregistrate deja 245 de cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august. Cele mai multe cazuri sunt în raionul Ceadâr-Lunga – 148 de copii bolnavi, Vulcănești – 34, Ungheni – 20, Taraclia – 12 etc.

Potrivit Alionei Serbulenco, rujeola este o maladie foarte contagioasă, afectează copiii nevaccinați, o persoană poate infecta până la 18 persoane de contact, nu are tratament specific și lasă sechele mari. Potrivit ei, anual pe glob sunt înregistrate 90 de mii cazuri de decese, iar morbiditatea prin rujeolă este dependentă de acoperirea vaccinală.

Menționăm că legislația națională prevede obligativitatea vaccinării copiilor, în cadrul unui program național de imunizare, iar specialiștii din domeniu dau asigurări că vaccinurile administrate sunt de calitate. 

În luna august, pe teritoriul R. Moldova a fost decretat Cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei. Ultima epidemie de rujeolă din republica noastră a avut loc în anul 2002.