Începe ADMITEREA la universitățile din Moldova: Taxele de studii ajung și până la 30 de mii de lei

  • 16 iul. 2018, 10:21
  • 806

La Universitatea de Stat din Moldova (USM), actele vor putea fi depuse până pe 20 iulie, pe 21 iulie vor fi anunțate rezultatele preliminare ale admiterii, iar de pe 21 până pe 24 iulie vor trebui depuse actele în original. O zi mai târziu vor fi anunțate rezultatele finale ale admiterii 2018 pentru ciclul licență.

USM propune absolvenților de licee 12 facultăți, iar taxele încep de la 2 750 de lei pentru studii fără frecvență și ajung până la 10 000 de lei anual, cele mai scumpe studii fiind la Facultatea de Drept. La specialitățile Contabilitate sau Finanțe și Bănci taxa anuală este de 8 000 de lei. Detalii vedeți AICI.

Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) începe admiterea la cele nouă facultăți la fel pe 16 iulie, depunerea documentelor durând până pe 19 iulie. Pe 20 iulie vor fi anunțate rezultatele preliminare, până pe 23 iulie vor trebui depuse documentele în original, iar pe 24 iulie se va trage linie - rezultatele finale. 



Aici, taxele de studii anuale variază între 7 000 și 11 000 de lei pentru studii cu frecvența la zi, cele mai mari fiind la specialitățile Design interior, Arhitectură sau Design vestimentar. 

Cele mai mari taxe de studii sunt, tradițional, la Univesitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), care începe admiterea la fel din 16 iulie. Acestea pornesc de la 19 300 de lei la specialitatea Asistență medicală generală și ajung până la 30 300 la Optometrie. Pentru studenții străini, taxele ajung până la 80 de mii de lei anual. 



Astfel, în perioada 16-26 iulie, cei care doresc să devină medici sau farmaciști pot depune actele pentru participare la concurs la USM la următoarele specialități: Medicină generală, Medicină preventivă, Stomatologie, Farmacie și Optometrie.

În acest an, Universitatea vine cu o nouă ofertă educațională – specialitatea Asistență medicală generală, cu o durată a studiilor de 4 ani. Programul are misiunea de a forma asistente medicale licențiate, care vor contribui la acoperirea universală cu servicii de îngrijire medicală și asistență în diagnosticare, tratament și reabilitare a bolnavilor și a persoanelor cu dizabilități, la sporirea calității serviciilor de promovare a sănătății și educație a populației privind prevenirea bolilor.

Rezultatele intermediare vor fi anunțate în data de 29 iulie, depunerea actelor în original – 30 iulie – 2 august, iar rezultatele finale vor fi anunțate la 5 august 2018.

Menționăm că, în această vară, 11 610 absolvenți au susținut cu brio examenele de Bacalaureat în sesiunea de bază. În R. Moldova există 19 universități de stat și alte câteva private. Ministerul Educației, Culturii și Științei a anunțat, pentru anul de studii 2018-2019, 4 906 de locuri cu finanțare de la buget pentru 167 de specialități la studiile de licență.