În copilărie „strica toate obiectele pe care punea mâna”, acum contruieşte imprimante 3D la Iaşi

  • 7 feb. 2018, 11:33
  • 2 694
  • 2

Imprimantele 3D reprezintă un domeniu aflat pe val, iar potrivit estimărilor piaţa va ajunge la o valoare globală de 30 de miliarde de dolari în 2020. Aceste dispozitive sunt folosite pentru realizarea de locuinţe, vehicule militare, proteze care îmbunătăţesc vieţile oamenilor şi animalelor care au suferit accidente sau chiar obiecte mai ciudate, precum bikini.

Ciprian Pădurariu a simţit potenţialul pe care îl are tehnologia şi a fondat, anul trecut, în noiembrie, firma Bitmi Technologies, la Iaşi. Aceasta produce imprimante 3D. Absolvent al Facultăţii de Bioinginerie Medicală din cadrul UMF „Grigore T. Popa”, tânărul de 24 de ani a făcut rost de banii necesari (5.000 de euro) pentru realizarea primului prototip şi lansarea afacerii muncind în America prin programul Work and Travel. În acest moment Ciprian caută investitori pentru startup-ul lui.

Numele Bitmi vine de la expresia „Break It To Make It”. „Practic, încă de mic copil eram pasionat de tehnologie şi desfăceam tot felul de jucării pentru a le înţelege principiul de funcţionare şi a le îmbunătăţi. Problema era că nu mereu puteam reasambla componentele astfel încât să fac dispozitivul să funcţioneze. Aşadar, părinţii mereu îmi spuneau că pe ce pun mâna stric”, a declarat antreprenorul pentru Go4it. Totuşi, pentru Ciprian experienţa din copilărie a reprezentat o lecţie care avea să îi fie utilă mai târziu şi o metodă de a-şi exersa creativitatea. A ajutat şi faptul că a crescut într-o casă unde tatăl său avea un mic atelier, cu tot felul de maşinării. „Pentru mine şi prietenii mei reprezenta cel mai frumos loc în care ne puteam afla la vremea respectivă. Ţin minte că alegeam tot felul de proiecte, iar fiecare îşi făcea propria versiune de prototip”, îşi aminteşte el.

Ciprian a luat decizia să realizeze imprimante 3D în România deoarece, dacă nu făcea el acest lucru altcineva l-ar fi făcut. „Nu am făcut o listă exactă cu avantajele şi dezavantajele antreprenoriatului în România. Ştiu că nu ne aflăm într-un mediu ideal în care să ne putem desfăşura activitatea. Însă aici am crescut, iar deocamdată nu am simţit nevoia de a face o schimbare din acest punct de vedere”, spune fondatorul Bitmi Technologies.

Deocamdată piaţa locală de desfacere pentru imprimante 3D nu este mare, dar trăim în era internetului, iar ţara în care dezvolţi o tehnologie nu mai contează chiar atât de mult. Practic, antreprenorii de astăzi gândesc global, iar aspiraţiile tânărului din Iaşi sunt similare. „Aşadar, încercăm să ne încadrăm cât mai bine într-o nişă la nivel global”, afirmă Ciprian.