Examen de calificare în profesia de avocat. Când are loc a doua etapă

  • 7 dec. 2017, 16:02
  • 887

Cei 50 de candidați, care au fost admiși la a doua etapă a examenului de calificare în profesia de avocat, sunt așteptați la proba interviului. Comisia de licențiere a profesiei de avocat a anunțat că proba orală va avea loc în zilele de 11, 12 și 13 decembrie. Candidații pot vedea aici în ce zile trebuie să se prezinte la examen.

Potrivit Statutului profesiei de avocat, sunt admiși la proba orală candidații care au susţinut proba scrisă. Proba are drept scop stabilirea abilităţilor de expunere şi argumentare, verificarea nivelului de analiză, identificare, comentare, interpretare și opinie proprie a trei speţe din practica judiciară, trase la sorţi. Tragerea la sorţi se efectuează de candidat, în prezenţa membrilor Comisiei.

Fiecărui candidat îi sunt acordate 60 de minute pentru pregătirea răspunsului. Răspunsul oral al candidatului va fi înregistrat audio (video). Înregistrările se vor păstra 6 luni, la Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova.

Răspunsul candidatului va fi apreciat de membrii Comisiei cu calificativul ”admis” sau ”respins”. Examenul se consideră susţinut dacă candidatul a acumulat cel puţin 6 calificative ”admis”.

Hotărârea finală a Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat se expediază în decurs de 10 zile, din momentul adoptării, Ministerului Justiţiei pentru eliberarea licenţei. Persoana care nu a promovat examenul de calificare poate solicita admiterea repetată la examen după expirarea a 6 luni de la data primului examen. Avocatul stagiar respins de două ori la examenul de calificare va fi admis în profesie doar după ce va efectua repetat stagiul.

Amintim că, la prima etapă a concursului au fost admiși 87 de candidați din cei 91 care s-au înscris. După proba scrisă însă 35 de candidați au fost respinși.