Elon Musk a sters paginile de Facebook ale SpaceX si Tesla dupa scandalul Cambridge Analytica

  • 26 mar. 2018, 13:54
  • 1 285

Elon Musk a decis sa renunte la paginile oficiale de Facebook ale companiilor pe care le detine, SpaceX si Tesla Inc, vineri, dupa ce a fost provocat pe reteaua de socializare de internauti. Decizia vine insa in contextul scandalului Cambridge Analyrica in care gigantul Facebook este acuzat de a fi vandut date despre utilizatorii sai companiei care a lucrat la campania electorala a lui Donald Trump.

Paginile de Facebook oficiale ale companiilor SpaceX si Tesla Inc, detinute de Elon Musk, au disparut vineri de pe reteaua de socializare dupa ce miliardarul, provocat de internauti, a promis pe Twitter ca va dezactiva conturile, potrivit Agerpres.

''Sterge pagina de Facebook a SpaceX daca ai curaj!'', i-a scris pe Twitter un internaut directorului Tesla, Elon Musk. ''Nu am stiut ca avem una. Se aranjeaza!'', a raspuns miliardarul.

Paginile de Facebook ale SpaceX si Tesla, care aveau milioane de urmaritori, nu mai sunt accesibile, noteaza Reuters.

Musk a inceput dialogul raspunzand unui tweet de la cofondatorul WhatsApp, Brian Acton, cu hashtagul #deletefacebook.

Acest hashtag a devenit popular dupa ce cea mai mare retea de socializare a infuriat utilizatorii folosindu-le incorect datele, care au ajuns la Cambridge Analytica, o companie de consultanta politica implicata in campania lui Donald Trump pentru prezidentialele din 2016.

''Ce este Facebook?'', a scris Musk pe Twitter.

Numerosi utilizatori l-au indemnat pe miliardar sa stearga profilul companiilor sale si de pe aplicatia de fotografie Instagram, detinuta de Facebook.

''Instagram este probabil OK... atata timp cat ramane independenta'', a raspuns Musk.

''Nu folosesc FB si nu l-am folosit niciodata, ca sa nu credeti ca sunt vreun fel de martir sau ca firmele mele sufera. De asemenea, nu facem reclama si nici nu platim pentru promovare, asa ca... nu-mi pasa'', a comentat miliardarul.

Musk a mai avut in trecut conflicte de opinie cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg. Anul trecut, cei doi au avut un schimb de replici pe tema robotilor care ar putea deveni suficient de inteligenti pentru a ucide fiintele umane care le-au creat.

Cand Zuckerberg a fost intrebat despre viziunea lui Musk asupra pericolelor pe care le presupune utilizarea robotilor, l-a mustrat ca este ''inflexibil'', iar ''scenariile sale apocaliptice'' sunt ''iresponsabile''. In replica, Musk a scris pe Twitter: ''Are o intelegere limitata asupra subiectului'.

Scandalul Facebook - Cambrige Analytica

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a fost chemat de membrii parlamentului din Marea Britanie sa prezinta informatii, dupa dezvaluirile legate de datele utilizate de Cambridge Analytica. Zuckerberg poate raspunde pana la data de 26 martie.

Fondatorului Facebook i s-a cerut sa aduca dovezi comisiei pentru activitati digitale, media, cultura si sport, in urma dezvaluirii folosirii de date de catre compania de consultanta Cambridge Analytica.

Intr-o scrisoare adresata lui Zuckerberg, presedintele comisiei, Damian Collins, a scris ca Facebook a fost intrebata adesea despre modul in care companiile obtin si retin datele utilizatorilor provenite din site si daca datele au fost preluate fara acordul acestora. “Raspunsurile oficialilor au subevaluat acest risc si au indus in eroare comisia”, a scris el.

Federal Trade Commission din Statele Unite analizeaza daca Facebook a incalcat o intelegere in ceea ce priveste folosirea datelor personale ale utilizatorilor. Intelegerea a fost stabilita in 2011, in urma unor ingrijorari anterioare in ceea ce priveste gestionarea problemelor de securitate, scrie Bloomberg.

Cererea membrilor parlamentului vine dupa ce the Observer, Channel 4 News si the New York Times au scris despre modul in care date din site-ul de social media au fost folosite de Cambridge Analytica fara consimtamantul utilizatorilor.

Membrii firmei Cambridge Analytica au fost filmati vorbind despre modul in care intindeau diverse capcane politicienilor, inclusiv campanii de fake news.

In urma publicarii acestui video, comisarul pentru informatii din Marea Britanie a cerut un mandat pentru perchezitionarea sediului pe care il are Cambridge Analytica in Londra.

Elizabeth Denham a cerut ca Facebook sa amane auditul in cazul Cambridge Analytica, pentru ca ar fi prejudiciat investigatia.

Consultantii in securitate cibernetica, selectati de Facebook sa realizeaze auditul, erau prezenti la sediul Cambridge Analytica, luni, cand ICO le-au cerut sa paraseasca sediul pentru ca autoritatile sa isi poata desfasura investigatia.

Luni, directorul executiv al Cambridge Analytica, Alexander Nix, declara ca atacurile media au fost cauzate de faptul ca firma a avut un rol in campania prezidentiala a lui Donald Trump.

Nix a fost filmat de reporterii Channel 4, sub acoperire, cand sugera ca poate folosi femei pentru a intinde capcane politicienilor in beneficiul rivalilor. Nix a spus ca ar putea “trimite cateva fete la casa candidatului”.

Inceputul uneia dintre cele mai mari probleme a Facebook

Cambridge Analytica, o firma specializata in analizarea datelor online, care a lucrat la campania prezidentiala a lui Donald Trump si la compania pro-Brexit, a exlpoatat milioane de profile de Facebook ale votantilor americani si le-a folosit pentru a crea un program software pentru a prezice si influenta alegerile.

Christopher Wylie a dezvaluit, pentru the Observer, cum Cambridge Analytica – companie detinuta de miliardarul Robert Mercer si condusa de Steve Banon, consilier al lui Trump, al acel moment – a folosit informatii personale preluate fara autorizatie la inceputul anului 2014 pentru a construi un sistem care putea stabili profilul votantilor din Statele Unite si a le trimite reclame politice personalizate.

“Am exploatat Facebook pentru a obtine milioane de profiluri ale alegatorilor. (...) Aceasta a fost baza pe care a fost construita compania”, a declarat, pentru the Observer, Wylie, care a lucrat cu Universitatea Cambridge pentru a obtine date.

Documentele citate de the Observer si confirmate de Facebook arata ca pana la finalul anului 2015, compania a descoperit ca au fost exploatate informatii la un nivel nemaintalnit pana atunci. Totusi, nu a alertat utilizatorii si a luat doar mici masuri pentru a recupera si securiza informatiile private a peste 50 de milioane de indivizi.

Copii ale datelor exploatate de Cambridge Analytica pot fi regasite in continuare online, a scris The New York Times.

Informatiile au fost colectate printr-o aplicatie numita "thisisyourdigitallife", creata de profesorul Aleksandr Kogan, independent de activitatea sa de la Universitatea Cambridge. Prin intermediul companiei sale, Global Science Research (GSR), in colaborare cu firma Cambridge Analytica, sute de mii de utilizatori Facebook au fost platiti sa faca teste de personalitate si au fost de acord ca datele lor sa fie colectate pentru studii academice. Insa, aplicatia colecta si datele din listele de prieteni ale celor care au acceptat testele, fiind obtinute, astfel, profilurile a zeci de milioane de persoane.