Doar 40% dintre absolvenții facultăților pedagogice activează în școli

  • 23 iul. 2019, 11:18
  • 537

Ministerul Educației a publicat o listă a celor care vor fi repartizați în cîmpul muncii în instituțiile de învățămînt din republică la sfîrșitul anului școlar 2019-2020.

Potrivit datelor oficiale, doar 40% dintre absolvenții facultăților pedagogice din Moldova aleg să muncească în școli, grădinițe sau gimnazii, transmite Noi.md

Un proiect de lege în acest sens a fost propus spre votare pentru a rezolva problema lipsei acute a cadrelor didactice din întreaga țară. 

Cel mai mult se simte lipsa de învățători în orașul Chișinău, unde în 2020 vor fi distribite 424 de cadre didactice după absolvirea colegiului din capitală ”A. Mateevici”, a colegiului ”M. Eminescu” din Soroca, a Universității Pedagogice I. Creangă din Chișinău, Universității de Stat din Moldova și a Universității de Stat din Tiraspol.

Chișinăul are nevoie acută de profesori de chimie, istorie, limbă rusă, engleză și de stat. Pe al doilea loc după lipsa cadrelor didactice se află raionul Ialoveni, unde vor fi repartizați 44 de tineri specialiști. Autonomia găgăuză a solicitat 37 de cadre didactice tinere la diferite discipline. 

Nordul republicii, dimpotrivă, este practic "completat" și este nevoie de doar 1-2 profesori în raioanele Florești, Glodeni, Rîșcani, Șoldănești și Dondușeni. De asemenea, a fost elaborat programul de repartizare a absolvenților școlilor profesionale – și aceștia vor fi neviți să ocupe funcțiile care le-a fost repartizate de stat. 

Dacă vor refuza, statul va obliga absolventul să restituie în bugetul de stat cheltuielile pentru toată perioada sa de instruire, transmite Sputnik. 

Pentru a populariza programul de repartizare și pentru a ajuta absolvenții facultăților pedagogice, Guvernul a decis să majoreze indemnizația pentru tinerii specialiști în educație de la 45 mii lei pînă la 120 mii lei în decurs de trei ani după absolvirea instituției de învățămînt.