Cum să-ți transformi defectele în calități – soluția din 5 pași

  • 18 mai 2017, 16:13
  • 1 044

Una dintre cele mai mari piedici în calea dezvoltării personale și profesionale a oamenilor este refuzul de a își accepta neajunsurile, defectele, părțile negative. Ne dorim să fim niște persoane bune și ne place să credem că suntem așa. Chiar dacă știm, pe fundal, că nimeni nu este perfect, ne dorim foarte mult să fim cât mai aproape de perfecțiune.

Totuși, a trece cu vederea slăbiciunile și neajunsurile noastre nu este o strategie câștigătoare pe termen lung. La fel cum nu e câștigătoare nici strategia de autocritică exagerată și de învinovățire. O persoană care se critică prea mult pe ea însăși nu va avea încrederea în sine de care are nevoie pentru a lua decizii bune, pentru a avea inițiativă și pentru a acționa.

Și atunci, care este cel mai potrivit mod de a acționa atunci când vine vorba despre propriile noastre defecte?

Primul pas este să îți apleci urechea la ce îți spun cei din jur. Dacă nu îți comunică nimic explicit, îi poți întreba pe prietenii și pe colegii tăi care cred ei că sunt punctele tale slabe. Fii deschis și nu intra în defensivă, dacă îți dorești să afli adevărul. Pornește discuția cu intenția de a afla lucruri noi despre tine, lucruri pe care poate că nu doreai să le vezi, din cauză că nu îți plac.

Al doilea pas este să te observi pe tine însuți. Observă ce anume din comportamentul tău a generat acele observații ale altor persoane. Observă cum te comporți, ce spui, cum spui și ce mesaje le transmiți celor din jur.

Al treilea pas este să îți recunoști ție însuți care sunt punctele tale slabe. Acceptă că mai ai de lucrat la anumite aspecte ale tale. Bucură-te că ai ajuns în acest punct, deoarece multe persoane renunță de la primul pas. Chiar dacă te simți prost, ești pe drumul cel bun, deoarece știi că lucrurile pot fi îmbunătățite.

Pasul al patrulea este să îți construiești o strategie de a îmbunătăți acel aspect. Citește cărți, caută programe de dezvoltare personală și profesională care să te ajute, dacă este necesar, apelează la un psiholog sau la un coach, pentru a avea un îndrumător în această călătorie personală.

Și ultimul pas este să monitorizezi evoluția procesului de schimbare și să te bucuri de rezultate, pe măsură ce apar. Rezultatele le vei vedea sub forma unor manifestări diferite ale tale, a unor decizii diferite.

În felul acesta, ai mari șanse să ajungi să devii foarte bun la un capitol la care, inițial, aveai mari probleme. Și, astfel, îți poți transforma propriile defecte în calități și chiar poți deveni un exemplu și o sursă de inspirație pentru alți oameni.