Cum să îţi creezi o rutină a lecturii

  • 3 dec. 2020, 10:46
  • 671

De la personalități din lumea afacerilor, precum Elon Musk, până la vedete ca Oprah Winfrey şi filosofi cum este Yuval Noah Harari, lectura este o activitate nelipsită din agenda oamenilor cu o viziune amplă asupra domeniului în care activează, dar şi a vieţii, în general. Urmând astfel de modele, foarte multe persoane, conştiente de beneficiile lecturii, îşi declară intenţia de a aloca mai mult timp cititului, dar rareori o fac. Ca orice altă activitate, dacă vrei să facă parte din stilul tău de viaţă, trebuie să o integrezi într-o rutină zilnică. Iată câteva idei care te pot ajuta în acest demers.

Pas cu pas

Primul pas pentru a introduce lectura într-o rutină zilnică este să-ţi găseşti timpul şi energia necesare pentru a te dedica acestei activităţi. Sigur că pare mai puţin complicat să te aşezi în faţa televizorului şi să te uiţi la un serial, dar secretul este să îţi stabilești, cel puţin la început, obiective rezonabile. De exemplu, poţi începe cu numai cinci pagini în fiecare zi. Stabilirea unui obiectiv uşor de atins te poate motiva chiar şi în zilele în care te simţi lipsită de entuziasm. Cel mai probabil, cartea te va captiva mai repede decât crezi şi de multe ori vei ajunge să citeşti mai mult de cinci pagini.

Limitează-ţi alte obiceiuri mai puţin sănătoase

De multe ori nu facem loc pentru obiceiurile bune din viaţa noastră din cauză că alocăm prea mult timp, uneori chiar fără să ne dăm seama, altor obiceiuri care ar trebui limitate. De exemplu, dacă îţi doreşti să petreci mai puţin din timpul tău liber în faţa unui monitor, o metodă eficientă constă în crearea unei alarme pe telefonul mobil care să îţi indice că timpul pe care ţi l-ai alocat singur acelei activități s-a scurs. Limitând, mai ales seara, orele petrecute în faţa televizorului sau cu telefonul în mână, şi favorizând lectura, nu numai că te vei relaxa mai mult, dar vei avea parte şi de un somn mai odihnitor.

Ia mereu cartea cu tine

Nu ştii niciodată când poţi beneficia de un sfert de oră liber, în mod complet neaşteptat. În sala de aşteptare a medicului, la metrou sau chiar în pauza de masă de la birou, lectura poate fi un mod plăcut de a petrece timpul şi chiar de a te relaxa. Având mereu cu tine cartea pe care o citeşti şi profitând de micile pauze, lectura va avansa mult mai repede decât dacă citeşti doar când eşti acasă, înainte să adormi.

Alege cărţile potrivite

Fie că este vorba de carti bestseller sau de volume de nişă, ca să îţi poţi dezvolta o rutină a lecturii este important să alegi cărţile care îţi plac ţie cu adevărat, cel puţin pentru început. Bineînţeles, este, de asemenea, recomandat să rămâi deschis și spre noi sugestii, pentru a-ţi lărgi perspectivele. În definitiv, nu poţi să ştii dacă un anume gen literar îţi place sau nu până nu încerci!

Discută despre ceea ce citeşti

O să fii mult mai motivat să citeşti dacă ai cu cine să discuţi despre lecturile tale. Fie că este vorba despre prieteni sau persoane din cluburi de lectură virtuale, o să fie amuzant şi educativ să îţi prezinţi propriile idei despre o anumită carte, să discuţi despre personaje şi alegerile lor şi chiar să primeşti noi recomandări privind alte cărţi.

Ţi-a plăcut filmul? Încearcă şi cartea!

O manieră foarte simplă de a introduce lectura ca parte a rutinei tale zilnice este să începi de la ceva ce îţi place foarte mult. Dacă ai un film sau un serial preferat care este inspirat de de o carte, ai putea să dai o şansă şi romanului. Cu siguranţă vei găsi mult mai multe detalii despre personajele pe care le îndrăgeşti.

Cititul este un obicei care are numeroase beneficii pentru sănătatea ta, de la reducerea stresului la dezvoltarea empatiei. Urmează sfaturile noastre de mai sus pentru a face din citit o activitate zilnică şi pentru a te bucura de toate beneficiile minunate pe care ţi le aduce lectura.