Cum să acumulezi experiență în perioada facultății

  • 28 feb. 2017, 15:35
  • 722

Una dintre problemele cu care tinerii absolventi de studii superioare se confrunta este lipsa de experienta profesionala. In majoritatea cazurilor, cei care au pe langa studii, si experienta in munca au sanse mai mari in a obtine job-ul pe care si-l doresc.

Iata 6 solutii eficiente care te vor ajuta sa eviti situatia de a nu avea acces la job-ul pe care ti-l doresti din cauza lipsei de experienta si care iti vor permite sa te concentrezi in acelasi timp si pe studii.

1. Voluntariatul

Tinerii care aleg sa faca voluntariat sunt perceputi ca fiind persoane responsabile si implicate, atuuri importante in procesul de selectie in vederea angajarii. Poti face voluntariat intru-un domeniu care iti place si sa sustii o cauza in care crezi. Asociatiile cu care poti colabora au domenii de activitate variate, cum sunt: mediul inconjurator, sanatate, educatie, probleme sociale, etc.

2. Practica

Cu siguranta student fiind, vei avea de urmat stagii de practica. Aceasta este ocazia perfecta sa te implici cat mai mult, pentru ca poti testa cum pot fi aplicate informatiile teoretice pe care leai acumulat. Incearca sa obtii un stagiu de practica intr-o companie in care pe viitor ti-ar placea sa lucrezi.

3. Internship

In majoritatea cazurilor, companiile multinationale sunt cele care deschid programe de internship. Acestea pot fi atat platite, cat si neplatite. Insa cel mai mare beneficiu este ca aceste programe iti ofera ocazia sa te familiarizezi cu mediul organizational si sa iti faci contacte noi. De asemenea, exista posibilitatea ca unele firme sa-ti ofere posibilitatea de angajare dupa incheierea internship-ului. Pe de alta parte, daca munca ta a fost apreciata, vei putea obtine la momentul potrivit mult mai usor un job in cadrul respectivei organizatii. Iti recomand ca la finalul colaborarii sa soliciti o recomandare de la superiorul direct, cu siguranta te va ajuta pe viitor.

4. Job part time

Daca timpul iti permite, sau vrei ca pe timpul vacantei sa imbini utilul cu placutul, poti accesa un job de tip part time. Aceasta este o varianta foarte buna si pentru a avea propriul tau venit. Cele mai des intalnite job-uri pentru tineri sunt cele de operator call center, operator sondaje de opinie, promoter, precum si cele in secretariat sau traduceri.

5. Asociatii pentru studenti

Fiind membru intr-o astfel de asociatie vei avea ocazia sa interactionezi cu tineri care au aceleasi valori ca si tine, sa cunosti oameni noi si sa te implici in diverse proiecte, care te vor ajuta sa-ti dezvolti aptitudinile.

6. Work&Travel

Prin programul Work&Travel, poti accesa un job platit pe perioada verii in America si de asemenea, vei avea ocazia sa calatoresti. Inscrierea in program presupune achitarea unei taxe, insa suma respectiva va fi recuperata din castigurile financiare ulterioare.
In functie de disponibilitatea de timp pe care o ai, poti opta pentru una sau mai multe dintre variantele de mai sus, astfel incat atunci cand finalizezi studiile sa ai de asemenea experienta. Cateva dintre beneficiile pe care le vei avea in acest fel, sunt:

  • Te vei responsabiliza
  • Vei avea ocazia sa-ti dezvolti aptitudinile
  • Experimentand mai multe tipuri de activitate, vei putea decide care este traseul profesional pe care ti-l doresti
  • Vei afla care sunt asteptarile pe care le ai de la un potential angajator
  • Vei avea ocazia sa acumulezi informatii utile de la specialisti din domeniul tau de activitate
  • Vei avea mai multa incredere in tine
  • Vei obtine mai usor job-ul pe care ti-l doresti dupa finalizarea studiilor


Acumularea de experienta profesionala pe parcursul facultatii, reprezinta un atuu puternic, care te poate diferentia in sens pozitiv de persoane care au aceleasi studii ca si tine.