Cum a fost eliminată colectarea de bani în școlile germane?

  • 24 dec. 2018, 11:45
  • 1 236

În țara noastră, părinții se plâng pentru taxele informale care se colectează în instituțiile de învățământ, în alte țări însă acest lucru este total neobișnuit. Ce spun părinții care s-au stabilit în străinătate? Cum au fost rezolvate aceste probleme în școlile din Germania și despre riscurile la care se expun profesorii care acceptă cadouri scumpe.

Locuitorii din Germania ar fi uimiți să audă despre noțiunea de strângere a fondurilor în școli. Profesorii, precum și alți lucrători din sectorul public, se supun unor legi foarte stricte, iar sancțiunile, conform legislației germane, nu se limitează la mustrare sau la concediere.

Mai mult decât atât, în școlile germane pe lângă faptul că nu există fonduri, cadrelor didactice le este stric interzis să accepte cadouri de la elevi. Se spune că valoarea cadoului trebuie să fie una simbolică și nu trebuie să depășească suma admisibilă: 10-20 de euro.

Este permis ca elevii să ofere obiecte realizate de ei. Dacă darul este mai scump decât suma stabilită (fiecare regiune are propriile sale reguli), profesorul trebuie să raporteze acest lucru direcției de învățământ. Profesorii refuză să accepte cadouri deoarece ar putea risca o amendă de 4.000 de euro sau chiar să fie concediați.

Părinții trebuie să plătească anual aproximativ 10-20 de euro. Ei nu cumpără rechizite și nici nu plătesc pentru lucrări de reparații. Plătesc separat doar pentru excursiile copiilor, iar prețul acestora este stabilit transparent. Persoanele care nu-și pot permite să plătească pentru o excursie, sunt susținute financiar de către fondul local de sprijin financiar. Mai sunt acceptate și contribuțiile voluntare care sunt pur simbolice.