Cele mai neobişnuite şcoli din lume

  • 27 iun. 2018, 13:01
  • 5 512
  • 4

Pentru cei mai mulţi copii şcoala e o povară. Însă dacă ar învăţa într-una dintre aceste instituţii de învăţământ, lucrurile ar sta cu totul altfel.

Există în lume şcoli care au ales un sistem de învăţămant diferit, pentru a-i ajuta pe copii în dezvoltarea personală, educaţională şi profesională.

Pe lângă aspectul futuristic al clădirilor, aceste şcoli oferă şi o perspectivă inedită asupra învăţământului. De exemplu, în Suedia există o şcoală care nu face diferenţe de gen între elevi, iar în San Francisco, SUA, copiii sunt învăţaţi lucruri periculoase, care de obicei, le sunt interzise de părinţi.

Şcoala plutitoare Makoko – Lagos, Nigeria

Această şcoală se află pe coasta africană, în metropola Lagos, cel mai mare oraş din Nigeria. Şcoala construită pe apă are un schelet din lemn şi a fost gândită pentru a pentru a rezista creşterii nivelului apei în lagună. Şcoala are atât sali de clasă, cât şi spaţii de joacă şi poate primi în siguranţă până la 100 de copii, chiar şi pe vreme urâtă.

Şcoala din cub – Copenhaga, Danemarca

cele-mai-neobisnuite-scoli-2

Această şcoală din sticlă, cu formă de cub, este, de fapt, o sala de clasă uriaşă, unde vin peste 1.100 de liceeni. Lecţiile sunt ţinute în acest cub de sticlă, iar spaţiul este împărţit în diferite secţiuni de formă rotundă, unde se află fotolii confortabile. Spaţiul a fost gândit în acest fel pentru a încuraja gândirea creativă şi flexibilitatea tinerilor.

Şcoala colorată din Australia

cele-mai-neobisnuite-scoli-14

Dincolo de design-ul neobişnuit şi strălucitor al faţadei, această şcoală din Australia foloseşte şi o tehnică de predare interesantă. Aici, toţi elevii au un plan individual de studiu, care poate fi ajustat atât de către profesori, cât şi de către parinţi. De asemenea, copiii au şi dreptul de a face propuneri pentru a îmbunătăţi procesul educaţional, astfel încât să se simtă mai confortabil. Iar toate orele se ţin în grupuri mici.

Şcoala din lumea reală – Rhode Island, SUA

cele-mai-neobisnuite-scoli-3

Pentru a-i ajuta pe adolescenţi să descopere ce profesii vor să aibă în viitor, elevii acestei şcoli au mentori care lucrează deja în domeniile în care şi ei îşi doresc să muncească la maturitate. Prin urmare, elevii învaţă multe lucruri care au legatură cu meseria pe care şi-o doresc.

Şcoala care arată ca un sediu de birouri

cele-mai-neobisnuite-scoli-1

Această şcoală din Ohio, SUA, nu are săli de clasă. În interiorul încăperii principale se află 300 de birouri despărţite de pereţi, câte unul pentru fiecare elev. Fiecare elev are propriul calculator care îl ghidează pe parcursul planului de studiu individual. Tinerii învaţă singuri, iar dacă au întrebări îi pot cere sfatul unui îndrumător. Şcoala este deschisă tuturor elevilor cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani.

Şcoala unde copiii învaţă lucruri “periculoase”

cele-mai-neobisnuite-scoli-10

Elevii care urmează cursurile acestei instituţii de învăţământ din San Francisco, SUA, pot învăţa lucruri pe care mulţi părinţi le-ar considera foarte periculoase. Tinerii au voie să se joace cu focul sau să demonteze diferite aparate electrocasnice.

Şcoala care nu face diferenţe de gen – Stockholm, Suedia

cele-mai-neobisnuite-scoli-15

Programul educaţional din această şcoala se bazează pe principiul egalităţii. Profesorii nu folosesc pronumele el sau ea. În schimb, copiii sunt strigaţi pe nume. Sistemul luptă împotriva stereotipurilor.

Cea mai colorată şcoală primară

cele-mai-neobisnuite-scoli-13

În loc de biblioteci tradiţionale, aceasta şcoală din Stockholm, Suedia, are mai multe „coridoare de studiu” care sunt prevăzute cu spaţii intime unde copiii pot urmări prezentări media care au legătură cu programa şcolară. În plus, există şi spaţii destinate studiului individual, unde copiii pot să inveţe în linişte, dar şi spaţii pentru studiu în grup. Toate coridoarele de studiu au acces la Wi-Fi.

Şcoala din Silicon Valley – San Francisco, California

cele-mai-neobisnuite-scoli-11

La această şcoală din SUA, copiii sunt încurajaţi sa gândească flexibil. Programa îşi propune să dezvolte abilităţile elevilor de a folosi cele mai noi tehnologii. Spre exemplu, copiii folosesc iPad-uri şi învaţă să facă modele 3D ale unor spaţii de joacă pe calculator. Şcoala primeşte copii cu vârste între 4 şi 14 ani.

Şcoala Steve Jobs – Amsterdam, Olanda

cele-mai-neobisnuite-scoli-8

Această şcoală se opune abordării clasice a educaţiei, conform căreia toţi elevii sunt trataţi în acelaşi fel. Potrivit reprezentanţilor acestei şcoli, fiecare elev ar trebui să aibă un plan individual de studiu, care să ia în calcul talentele, abilităţile şi interesele proprii. Acest plan este reevaluat şi modificat la fiecare şase săptamâni de către copil, părinţi şi îndrumătorul său. Şcoala primeşte elevi cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani.

Şcoala care promovează compasiunea şi creativitatea – New York, SUA

cele-mai-neobisnuite-scoli-4

Fondatorii acestei şcoli sunt de părere că şcoala ar trebui să fie mai mult ca un teren de joacă. Potrivit fondatorilor, acest lucru îi încurajează pe copii să acorde mai mult timp studiului. Copiii din clasa a doua până în a opta discută modalităţi de reciclare, fac modele 3D ale New York-ului şi tot feluri de lucruri care să le dezvolte curiozitatea.

Şcoala unde copiii învaţă pe „munţi”, în „peşteri” sau la umbra „copacilor”

cele-mai-neobisnuite-scoli-7

Este destul de greu pentru elevii care învaţă la această şcoală din Stockholm, Suedia, să se plictisească. Datorită unor designeri talentaţi, clădirea pare mai degrabă o lume magică în care cei mici pot să escaladeze un munte, să se joace sub un copac sau să intre într-o peşteră.

Şcoala fără materii – Toronto, Canada

cele-mai-neobisnuite-scoli-6

În această şcoală, elevii sunt consideraţi la egalitate cu profesorii. Educatorii doar observă şi le pot da sfaturi, însă nu au voie să îi forţeze să facă un anumit lucru. Nu există teme, cerinţe sau un program strict. Elevii pot merge la ce ore vor. Copiii au, de asemenea, posibilitatea de a alege cum îşi petrec ziua la şcoală şi ce vor face.

Cea mai verde şcoală din lume

cele-mai-neobisnuite-scoli-9

Aproape fiecare metru din acoperişul acestei şcoli din Franţa a fost folosit pentru gazon. Curţile clădirii sunt acoperite şi ele de vegetaţie. Reprezentanţii acestei şcoli consideră că statul într-o sală de clasă plină de praf este dăunător pentru elevi, şi că ei ar trebui să petreacă mai mult timp în aer curat. Când vremea este frumoasă, orele se ţin chiar la iarbă verde.

Şcoala din Espoo, Finlanda

cele-mai-neobisnuite-scoli-12

Aici, elevii au voie ca în timpul orelor să stea oriunde vor şi să discute cu prietenii. Dacă au obosit pot chiar să se întindă pe canapea. Atmosfera din timpul orelor este foarte relaxată. Şcoala are bibliotecă, sală de sport şi chiar şi un club pentru tineri.

Sursă: brightside.me