Cele mai grele joburi din lume

  • 12 mar. 2018, 17:54
  • 3 757

La o expoziție, numită „Muncă și Materiale”, care se va desfășura la 21c Museum Hotel, în Bentonville vor fi prezentate mai multe imagini puternice care ilustrează muncitori din toată lumea, explorează evoluția muncii și a industriei din secolul 21. Lucrările artistice sunt diverse, de la colaj la fotografie, iar expoziția examinează ce impact are viteza tehnologiei asupra producției de bunuri și servicii. Scopul ei e să dezvăluie inegalitățile care există în jurul lumii în producția de smartphone-uri și calculatoare.

Arta din această expoziție multimedia face aluzie la contradicțiile modernității și la eficiențele pe care le așteptăm de la ea. Și ridică întrebarea: Cine are de pierdut?

Pieter Hugo, Abdulai Yahaya, Agbogbloshie Market, Accra, Ghana, 2010.

Prin intermediul expoziției Muncă și Materiale, avem ocazia să vedem stilul de viață și condițiile de muncă ale muncitorilor surprinse de 15 fotografi internaționali. Printre lucrările diverse se numără imagini de Pieter Hugo și Zanele Muholi, care fac fotografii cu viețile muncitorilor care sunt adesea ignorați.

Pierre Gonnord își îndreaptă lentila spre minerii din regiunile Asturias din Spania. Iar faimosul fotograf din Beijing Zhang Huan surprinde muncitorii rurali și numărul de oameni care țin pe umeri o industrie.

Pierre Gonnord, Miroslaw, 2009

Expoziția se va desfășura la 21c Museum Hotel, în Bentonville, Arkansas, și ridică întrebări despre viitorul forțelor de muncă și obiceiurile noastre consumeriste. Am stat de vorbă cu curatoarea, Alice Gray Stites, despre viziunea ei.

Fotografii expuși, la fel ca și ceilalți artiști incluși în expoziție, au fost selectați pentru că sunt preocupați de teme precum evoluția industriei, tehnologia și condițiile de muncă de astăzi, pe fondul unor schimbări globale rapide și profunde, scrie Alice Gray Stites, unul din organizatorii expoziției.

Zanele Muholi, Massa și Mina II, 2008

Zanele Muholi, în seria ei Massa și Minah întoarce aparatul foto spre ea și istoria familiei ei: Proiectul e bazat pe viața și povestea mamei mele. „M-am inspirat din propriile amintiri și am vrut să-i acord un omagiu mamei pentru cât a muncit în aceeași familie timp de 42 de ani. Seria are scopul de a-i face văzuți pe toți lucrătorii domestici de pe glob, care continuă să lucreze cu demnitate, deși se confruntă cu abuzuri fizice, financiare și emoționale la locurile de muncă. Seria lui Muholi prezintă munca mamei ei și munca multor femei de culoare captive într-un sistem care controlează munca femeilor de culoare.

Zanele Muholi, Massa și Mina II, 2008

Alejandro Cartagena, Car Poolers, 2011-2012Fotografiile lui Alejandro Cartagena prezintă lipsa unui sistem de transport în comun decent în Monterrey, Mexic.

Purdy Eaton, American Habitat 2, 2009