Ce ne rezervă anul 2018: 10 predicții din domeniul tehnologie

  • 3 feb. 2018, 16:44
  • 1 881

La final de an 2016 am scris un articol similar, evident despre predicțiile pentru anul pe care tocmai l-am lăsat în urmă. Câte dintre acele predicții sau adeverit sau nu, le-am tratat într-un articol special, aici. Deoarece suntem încă în primele zile ale lui 2018, iar subiectul poate fi extins în secțiunea discuții prin propriile voastre predicții, nu e  târziu să recidivez, deci îmi voi expune din nou viziunea. Iată-o:

10 predicții din domeniul tehnologie pentru anul 2018

  1. AI-ul va ajunge la un nou nivel. Va putea fi folosit în mod conversaţie, dându-şi seama când dorim să continuăm dialogul, astfel nu vom fi nevoiţi să pronunţăm în prealabil mereu acel hot word ce îl activează. Se vor extinde funcţiile AI, probabil vor exista interacţiuni prin comenzi vocale direct cu aplicaţiile, iar acestea vor putea răspunde la comenzi la rândul lor. Apple va anunţa şi el Siri bazat pe AI, la fel şi Huawei vor prezenta propriul Asistent virtual bazat pe inteligența artificială.
     
  2. Camerele vor progresa şi ele pe partea software, vor avea parte de machine learning, AI şi vom vedea probabil tot mai mulţi producători prezentând telefoane cu chip dedicat pentru procesarea foto/ video pe modelul Google Pixel. S-ar putea să avem telefoane cu camere dedicate telephoto, wide angle şi monocrome, în sensul că ele vor fi regăsite pe acelaşi telefon (3 camere spate). Google va continua cu seria Pixel folosind o singură cameră spate.
     
  3. Vom vedea o explozie de lansări pe partea Smart Speaker, unde Google probabil va diminua din handicapul avut faţă de Amazon. Apple nu va reuşi să se apropie de cei doi, deşi, probabil, vor avea o lansare dedicată acestei tehnologii odată cu anunţarea noului Siri. Bixby speaker va fi probabil un eşec, la fel şi difuzoarele inteligente bazate pe alte tehnologi AI decât Amazon sau Google.
     
  4. Companiile producătoare de produse electrice, electronice şi electrocasnice vor lansa din ce în ce mai multe produse conectate, astfel opţiunile IoT îşi vor găsi locul pe din ce în ce mai multe produse. Evident ele se vor folosi din plin de oportunitatea interconectării cu Google Assistant, Amazon Alexa şi noul Siri.
     
  5. Vom asista la revenirea Microsoft în business-ul smartphone. Mai mult ca probabil aceştia vor ataca segmentul paralel, prin anunţarea unui telefon cu Android, dar şi prin lansarea unor telefoane cu sistemul de operare Windows on ARM. Vom avea parte probabil şi de interfaţa Fluent Design, ce va creşte appeal-ul acestui sistem de operare din punct de vedere vizual.
     
  6. Va reveni cititorul de amprente pe iPhone şi va fi integrat în display. S-ar putea să avem parte de cititor de amprente pe toată suprafaţa display-ului.
     
  7. S-ar putea ca după revenirea spectaculoasă a celor de la Nokia din 2017, să urmeze o revenire a celor de la Sony, asta în contextul adoptării unei noi linii de design şi o distribuţie mai rapidă a produselor imediat după anunţare. Este nevoie însă şi de o promovare mai feroce şi cheltuieli mai mari pe parte de publicitate în media şi nu în ultimul rând de parteneriate de genul celor gândite de Huawei.
     
  8. Vor apărea 3 sisteme de operare noi, din care cel puțin două bazate pe Linux.
     
  9. Vom vedea o tot mai mare integrare între telefoanele mobile și mașinile de generație nouă.
     
  10. Va apărea un jucător nou și puternic pe piața Smartphone, posibil un producător de mașini.