Care sunt caracteristicile unui lider de succes

  • 22 ian. 2018, 9:50
  • 2 977

Leadershipul: se vorbeste mult despre calitatile ce te ajuta sa fii un lider de succes. Si, daca de cele mai multe ori credem ca marii lideri sunt asa in mod natural, specialistii sustin ca exista si caracteristici care te fac un sef sau un manager mai bun pe care le poti invata! Nu te nasti cu ele, ci le deprinzi pe parcurs!

Care sunt caracteristicile unui lider de succes? Ce ii face pe unii oameni sa devina inspiratie pentru altii? In materialul de mai jos, vorbim despre trasaturile cheie al unui lider de succes.

Fie ca este vorba de un manager bun, fie de un lider in perioade de criza, de un parinte bun sau de a avea un rol central in grupul de prieteni, vorbim despre calitatile unui lider de succes, asa cum le-au dezvoltat specialistii de la Health Guidance.

Calitatile unui lider de succes

1. Nivelul de cunostinte

Dintre cele mai importante calitati ale unui lider de succes, nivelul de cunostinte este prioritar. Mai exact cunostintele din domeniul lui de activitate.

Cu alte cuvinte, conducatorul unei echipe trebuie sa stie bine ce presupune fiecare task al fiecarui om din echipa. Altfel, daca subalernii vin la liderul de echipa cautand sfaturi sau raspunsuri si seful nu stie rezolvarea sau ii determina pe cei subordonati lui sa creada ca nu cunoaste raspunsurile, va pierde respectul angajatilor.

A fi lider de succes inseamna a-ti exercita autoritatea asa incat sa ai mereu interesul companiei in vedere, sa te gandesti la cel mai bun rezultat. Altfel, subalternii vor crede ca seful lor nu este demn pentru pozitia respectiva.

2. Capacitatea de a conduce, de a influenta oameni

Daca subalternii tai nu vad ca stii, ca esti mereu bine pregatit, nu poti fi un lider de succes. Ai nevoie de incredere in propria persoana si astfel vei proiecta trasaturile unui sef competent, pe care oamenii se pot baza.

Pentru a demonstra ca ai calitatile unui lider de succes, vorbeste cu incredere in tine, exprima-ti ideile fara un strop de dubiu in minte, sustine-ti ideea, chiar daca asta inseamna sa contrazici pe altul.

Insa, tot un lider va sti si cand sa taca, cand ideile sale nu sunt cele mai bune sau corecte. Si asta pentru ca altfel, oamenii din echipa lui si-ar pierde increderea in seful de echipa. Deci, daca vrei sa fii lider de succes, vorbeste cu atitudine de castigator, cand crezi ca detii cea mai buna solutie. Vorbeste cu incredere, nu fi defensiv!

3. Proactivitatea

A fi proactiv este esential. Daca nu stii care ar fi solutia la o problema, nu trebuie sa te prefaci ca o stii. Insa, poti sa anticipezi aparitia unei probleme, asa incat sa nu fi prins cu garda jos.

Cu alte cuvinte, fii lider de succes si cauta ideile in echipa ta. Delega sarcini pentru a determina care ar fi solutia optima. Astfel, daca un subordonat va gasi solutia, este ca si cum ar fi venit de la tine. Nu stii raspunsul, dar macar stii ce sa faci ca sa il afli.

4. Increderea in sine si increderea celorlati in tine

A avea cunostinte, a avea incredere si a fi proactiv sunt trasaturi vitale pentru un lider de succes. Si asta pentru ca ii va determina pe cei din jur sa te urmeze. In acelasi timp, totusi, ei trebuie sa simta ca intotdeauna iti doresti ce e mai bun pentru echipa.

De aceea trebuie sa proiectezi imaginea sefului generos, sefului care se gandeste la angajatii lui. Nu fi ipocrit, insa.

Altfel spus, nu iti presa echipa sa faca ceva din ceea ce tu insuti nu ai face sau nu ai sti sa faci. Altfel, va parea din exterior ca iti folosesti pozitia de sef pentru scopuri egoiste. Deci, vei fi mai degraba un despot, nu un lider.

Pentru a fi un lider de succes trebuie sa stii sa ii asculti pe subalternii tai, sa intrebi, sa ii pui in pozitiii de responsabilitate. Fii mereu drept si foloseste mereu metoda recompensei, nu pe cea a pedepsei. Aminteste-ti ca nu poti forta pe cineva sa te respecte. Ei trebuie sa aleaga!

5. Stabilitate emotionala

Pentru a fi lider de succes trebuie sa fii mereu in controlul emotiilor tale. Astfel vei putea lua decizii responsabile. Daca mereu tipi sau te panichezi in relatia cu angajatii tai, acestia vor crede ca nu esti capabil de a ocupa pozitia de conducator.

Managerii, sefii, profesorii care tipa adesea sau isi varsa frustrarile in colectiv sunt mereu priviti fara respect, oricat de buni ar fi in rest.

Pana la urma, in caz de urgenta, cand toti isi indreapta privirea catre tine, tu trebuie sa ramai asertiv si calm, sa ramai lider de succes. In astfel de situatii oamenii ii cauta pe cei stabili emotional, pentru ca ei pot vedea solutii.

Daca esti mereu stresat sau furios asta sugereaza ca nu poti gestiona responsabilitatile si incarcatura ce vin la pachet cu pozitia ta, deci altcineva va fi ales sef in locul tau.

6. Dezvoltarea personala este cheia unui lider de succes

In cele din urma, daca vrei sa faci tranzitia catre pozitia de sef, nu doar calitatile situationale te ajuta. Daca vrei sa fii lider de succes trebuie sa proiectezi ca ai mereu raspunsurile la orice. Angajatii tai trebuie sa vada in tine un ideal. Sa isi doreasca sa fie ca tine, sa isi doreasca sa aiba ce ai tu in viata ta. Astfel, ei vor crede ca tu ai ceva de oferit!

Conteaza, deci, pentru a fi un lider de succes si felul in care arati si te prezinti. Mereu la patru ace, mereu atent la detalii, cu relatii de succes la business, dar si in viata personala. Asta il face pe un om lider: popularitatea.

In plus, cu cat muncesti sa devii o versiune mai buna de a ta, cu atat devii mai sarmant si ai charisma si cei din jur te vor placea mai mult.

7. Ce te mai poate ajuta in imaginea ta

Daca trasaturile de mai sus sunt genetice sau pot fi antrenate, poti transmite mesaje subliminale ca esti un lider de succes. Culorile te pot ajuta sa transmiti ca poti avea pozitie de conducere. De exemplu, rosul este asociat cu pozitiile de lideri.

O voce profunda, clara, joasa, un ton asertiv, o silueta impunatoare contribuie sa respectul pe care ceilalti ti-l poarta.