Bărbaţii din generația Millenials câştigă mai puţin ca cei din generaţia anterioară

  • 13 feb. 2017, 16:22
  • 1 194

Diferenţele salariale dintre sexe s-au diminuat semnificativ în cazul Millennials-ilor, însă situaţia nu e chiar atât de roz pe cât poate părea la prima vedere. Asta pentru că bărbaţii între 20 şi 30 de ani câştigă mai puţin ca cei din generaţia anterioară, când aveau această vârstă, în timp ce salariile obţinute de femeile tinere au rămas cam la fel.

În ultima vreme e o dezbarere aprinsă legată de închiderea aşa-numitului „gender gap”. Desigur, pentru a avea o economie robustă şi o dezvoltare pe termen lung e de dorit, printre altele, ca femeile să câştige la fel de bine ca bărbaţii pentru aceeaşi muncă prestată.

Ideal ar fi ca salariile persoanelor de sex feminin să crească şi să ajungă la nivelul celor obţinute de persoanele de sex masculin, doar că lucrurile nu stau aşa în cazul tinerilor din generaţia Millennials. Din păcate.

Potrivit unui studiu recent realizat de think tank-ul britanic Resolution Foundation, bărbaţii din Regatul Unit cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani  câştigă mai puţin ca cei din generaţia anterioară, când aveau această vârstă. Diferenţa e de 12.500 de lire în decursul a 8 ani.

În plus, salariile tinerelor nu au crescut comparativ cu cele obţinute de femeile din generaţia anterioară, ci au stagnat.

Asta înseamnă ca „gender gap-ul” se inchide în cazul Millennials-ilor din Marea Britanie, dar acest lucru nu se întâmplă din motivele bune. Specialiştii  Resolution Foundation avertizează că dacă trend-ul va continua în următorii ani, atunci există pericolul ca progresul generaţiilor să se transforme într-un declin.

"Analiza noastră arată faptul că există o tendinţă în rândul bărbaţilor tineri, de a se orienta către joburile prost-plătite sau cu program part-time. (...) În plus, se observă o rată mare a angajărilor pe poziţii înalte la femei”, potrivit studiului.

"Tradiţia îndelungată potrivit căreia fiecare generaţie trebuie să o ducă mai bine ca precedenta e pusă în pericol. Reprezentanţii Millennials sunt primii care câştigă mai puţin ca predecesorii lor. Acest lucru reflectă parţial faptul că ei au intrat în piaţa muncii în plină criză financiară, dar există şi forte economice mai mari care îi trag în jos”, a punctat Torsten Bell, directorul executiv al Resolution Foundation.