Arhitectura somnului, la fel de importantă ca numărul de ore dormite

  • 15 mai 2018, 10:13
  • 667

Somnul este teritoriul celor mai sofisticate acţiuni ale creierului. Misterele perioadei de somn încă n-au fost toate elucidate.

Pierderea nopţilor şi transformarea perioadei pentru somn în distracţii şi dans prin cluburi, dar şi învăţatul pompieristic noaptea în sesiunea de examene, noaptea sub stare de trezie pentru cei ce muncesc în schimburi, în tura de noapte la fabrică sau de gardă la spital, toate aceste situaţii de modificare a nopţii în ziuă şi a zilei în noapte nu fac bine sănătăţii, scrie jurnalul.ro.

Cei care nu-şi fac somnul în timpul nopţii din diferite motive se păcălesc atunci câmd dorm în cursul zilei de a doua zi, ei se consolează inutil că au recuperat odihna din timpul nopţii. 

Este o eroare, de generaţii şi generaţii organismul unui om este obişnuit să doarmă când e noapte. În ADN-ul omului s-a imprimat ca organele să funcţioneze bine la relanti, în stare de somn, atunci când s-a instalat noaptea. 

Medicina a demonstrat că somnul odihnitor, normal trebuie să se întindă în orele de la 23, la ivirea zorilor. Atunci se face ordine în torentul de informaţii prăvălit peste creier, atunci organismul ştie că trebuie să reducă turaţia organelor pe rând pe tot întinsul nopţii. Fiecare organ are o turaţia mai domoală pe timpul nopţii şi timp de 1 oră, consecutiv fiecare organ are timpul lui să accelereze funcţionarea într-o perioadă totuşi de liniştire a  activităţii. Dacă somnul se desfăşoară ziua, situaţia este răsturnată. 

Accidental, se poate recupera somnul şi ziua, dar nu e bine să se facă o regulă din decalarea odihnei din timpul nopţii. 

Un somn cu randament pentru relaxarea organismului depinde nu numai de numărul orelor de somn, trebuie să se respecte şi arhitectura somnului. Nu trebuie ratate acele perioade de somn rapid, somn cu vise, cu mişcări ale gloilor oculari. 

Un somn normal cuprinde 7-8 perioade de somn rapid cu vise pe parcursul unui somn de noapte, restul timpului fiind un somn fără vise, somn care oferă ocazia apariţiei minutelor de somn rapid. 

O situaţie care probează aceste perioade ale somnului este că uneori aţipim din oboseală  şi ne trezim repede, dar odihniţi, în timpul călătoriei cu trenul sau acasă în fotoliu. 

Ei bine, când ne “fură” somnul şi ne trezim ca după un somn de-o noapte am prins de fapt cele câteva minute ale unei etape de somn rapid şi el se dovedeşte eficient chiar dacă se petrece doar puţine minute.

Pentru un somn odihnitor, pentru o adormire uşoară trebuie să se respecte igiena somnului, se se aerisească dormitorul, să se facă o plimbare înainte de aşezarea în+ pat, să nu se vizioneze filme cu violenţă înainte de culcare, să nu se înveţe în pat etc.