Aceasta este viața unui cyborg care poate auzi culori

  • 22 feb. 2018, 13:59
  • 1 062

Permiteți-ne să vă facem cunoștință cu Neil Harbisson, primul englez cyborg. Apelativul de cyborg nu i-a fost atribuit de noi sau de media; el însuși se identifică astfel. El este primul om care are o antenă implantată în craniu, fapt ce-i permite să simtă culorile; însă odată cu trecerea timpului, a început să poată face tot felul de lucruri diferite.

Neil Harbisson s-a născut cu o afecțiune foarte rară și severă care-l împiedică să vadă culorile și care poartă numele de achromatopsie (ACHM). Aceasta presupune lipsa percepției oricărui tip de culoare, iar Harbisson vede totul în alb și negru, ca într-un film. Nu a văzut niciodată culorile. Cu toate astea, afecțiunea de care suferă nu-l împiedică să ducă o viață normală. Cu ajutorul unui prieten specialist în IT și a altor câțiva specialiști, el a reușit să „păcălească” boala.

Grupul de specialiști a creat un ochi electronic care este direct conectat la un cip implantat în creier. Antena codifică stimulii vizuali pe care-i transformă în impulsuri electronice recepționate de dispozitivul aflat în craniul pacientului; iar software-ul aferent le decodează sub formă de sunete.

Asta înseamnă că Harbisson nu vede, ci aude culori.

Dispozitivul special i-a fost implantat în cap în urmă cu 14 ani, iar în tot acest timp a învățat o mulțime de trucuri interesante. Și-a dat seama că este într-adevăr un cyborg atunci când auzirea culorilor a devenit o parte integrată atât de profund în viața lui încât a început să și viseze astfel. Desigur, procesul de învățare nu a fost ușor. Întâi, el a trebuit să învețe ce culoare stă în spatele fiecărei frecvențe, și cum sunt acestea numite de cei care văd culorile. După o vreme, procesul i-a devenit natural, iar acum nu mai e nevoie să „traducă” stimulii.

În prezent, el poate diferenția 360 de nuanțe; cifră mult mai mare decât poate recunoaște o persoană obișnuită. În principal pentru că în timpul procesului de învățare, a dobândit și abilitatea de a detecta și gamele de culori infraroșu și ultraviolete. Poate auzi cu ușurință dacă într-o încăpere există senzori de mișcare și poate știi cu precizie când e cel mai sigur să iasă la plajă pentru a se bronza.

Și a început să funcționeze de asemenea în sens invers. Pentru el, sunetele și culorile merg mână în mână. Dacă aude pe cineva vorbind, el asociază culori discursului. Și îi place la nebunie să utilizeze această abilitate pentru a crea artă contemporană; care e posibil să nu fie atât de plăcută din punct de vedere estetic, dar care e caracterizată de un grad înalt de unicitate.

Discursul lui Hitler în partea stângă și Martin Luther King în partea dreaptă

E posibil ca oamenilor obișnuiți, viața lui Harbisson să li se pară cumva haotică. Acestuia îi place la nebunie să se plimbe printre rafturile supermarketurilor. Pentru el, această experiență e ca un concert interior. Ba chiar i s-a întâmplat ca o femeie de care-i plăcea să nu-i poată inspira afecțiune deoarece fața ei genera în el sunete neplăcute. Nu se îmbracă pentru a face impresie bună, ci își alege hainele în funcție de sunete care se armonizează între ele. La o înmormântare s-ar îmbrăca de pildă în turcoaz, violet sau portocaliu, doar pentru că aceste culori au sunete mai noir, de tip bemol. De asemenea, din cauza implantului i s-au schimbat și obiceiurile alimentare.

Robo-omul e un adevărat cyborg-activist. A câștigat de asemenea o luptă împotriva autorităților care nu-i permiteau să-și poarte antena în fotografia pentru pașaport; însă a reușit să demonstreze că aceasta e parte integrată din corpul său. A participat de asemenea la World Government Summit, unde a vorbit despre ideea conform căreia ne-ar fi mult mai convenabil dacă nu ne-am mai modela mediul potrivit dorințelor noastre, ci am încerca în schimb să ne adaptăm la acesta, împlinindu-ne în același timp și dorințele.

De asemenea, este foarte interesant că, în urmă cu un an, la aceeași conferință, Elon Musk a afirmat că ar fi bine să ne obișnuim cu gândul că organele cibernetice ne vor completa trupurile în procesul de supraviețuire…