7 podcast-uri ca să nu pierzi timpul în trafic

  • 21 aug. 2018, 15:50
  • 540

Cum funcționează un podcast

Dacă ești pe Android, aplicația Google Play pentru streaming de muzică, este preinstalată pe telefon și suportă podcast-uri. Google Play are o abordare simplistă, îți permite să te abonezi, să descarci podcast-uri și să le derulezi. Există și o versiune a aplicației care rulează în browserul web, astfel încât să poți asculta de pe computer când ești la birou și vrei să salvezi bateria telefonului.

Dacă ai un iPhone, aplicația podcast este integrată în telefon. S-ar putea să nu aibă cel mai mare set de caracteristici, dar oferă o modalitate rapidă și ușoară de intra în lumea podcast-urilor. Poți să descarci emisiuni, să mergi înainte sau înapoi în intervale de 15 secunde și să setezi ca emisiunile preferate să se descarce automat.

Spotify este cunoscut ca principalul serviciu de streaming muzical, iar din 2015 are și suport pentru podcast-uri. Îți oferă un player cu o interfață familiară. Ca bonus, poți să treci de la podcast-uri la melodiile și playlisturile obișnuite așa că nu va fi nevoie să schimbi aplicațiile pentru a asculta ceva diferit. Spotify alege manualul ce e permis pe platforma sa, deci este posibil să nu aibă tot ceea ce cauți fără un abonament premium.

Iată ce podcast-uri poți include în biblioteca ta virtuală:

• Pentru a învăța din experiențe
Skimm’d From the Couch 

Este ca un newsletter pe care îl poți asculta în fiecare miercuri dimineață. Printre fețele nu tocmai prietenoase pentru prima oră a dimineții, recunosc că de multe ori am avut un zâmbet molipsitor la metrou. Buna dispoziție este întreținută de poveștile din cariera ale unor femei lider care fie conduc business-ul lor, fie stabilesc titlurile marilor reviste internaționale, ca Vanity Fair sau Cosmopolitan. Ei bine, și ele sunt inventive când vine vorba de comunicarea cu tânăra generație și povestesc cum ajung să vorbească pe limba generației Z. Tot de la ele afli de ce bine să mai și eșecuri în carieră și cum să te ridici pentru a porni ceva pe cont propriu. Au zile mai bune și zile mai proaste la birou, la fel ca tine, meditează în baie, ajung într-un final să-și schimbe jobul, dar își dau seama că nu e așa roz situația.
Bine de știut: Podcast-urile au maxim 39 de minute, fix cât să-ți ajungă până la job. 

• Pentru creativitate
Creative PepTaks/Magic Lessons/TED Talks

Entuziasmul lui Andy J. Miller, autorul podcastului Creative PepTalks, este contagios. E ca o porție de creativitate înainte de a începe jobul. Am găsit printre podcast-urile lui de anul acesta subiecte cărora nu le-am putut rezista precum: cum să dai frâu liber super puterilor creative sau cum să creezi ceva cu potențial viral. Mi-au plăcut și podcast-urile lui Elizabeth Gilbert în care intervievează creativi cunoscuți ca Brene Brown și Sarah Jones. La orice oră ascult cu plăcere și TED Talks unde recent am umărit o paralelă interesantă între creativitate și jogging. O cheie a creativității este să nu te opreşti la ideea inițială. Mergi înainte. Continua să găseşti idei noi până alegi să urmezi una. Chiar s-a făcut un test pe un grup care a stat jos și unul care alerga pe bandă, iar cel care alerga pe bandă s-a descurcat de două ori mai bine.
Bine de știut: Podcast-urile Pep Talks și Magic Lessons durează o oră, iar TED Talks 5-6 minute. La multe dintre ele eu mi-am dorit să am un drum mai lung până la serviciu.

• Pentru relaxare după job
The Happiness Ecuation – Want Nothing + Do Anything = Have Everything

Neil Pasricha, autorul audio book-ului, și unul dintre cei mai populari TED speakeri, vine cu idei care demontează rând pe rând miturile: succesul aduce fericirea, multitaskingul te face mai eficient, deci mai fericit; un MBA îți aduce mai mulți bani după absolvire. Ne place că autorul schimbă ecuația fericirii pe care o știam (Great Work – Big Success – Be Happy) în: Be Happy – Great Work – Big Success. Noua ecuație vine și cu un plan de fericire: trei plimbări, cele 20 de minute în care reiei în scris o experiență, acte aleatorii de bunătate, o deconectare completă, meditație de 20 de minute, cinci acte recunostință. Am descoperit și cele 4 cuvinte care ne ajută să nu mai fim atât de critici cu noi și le-am afișat numaidecât și la noi în birou. E un teaser să îți facem poftă de ascultat :).
Bine de știut: Cartea audio are 5 ore și 17 minute.

• Pentru inspirație: cum să-ți gestionezi mai bine banii
MONEY Master the Game: 7 Simple Steps to Financial Freedom 

Mereu am crezut că este util un curs de educație financiară mai ales că te multe ori plecăm de la job direct la shopping. Am găsit cursul în audio book-ul lui Tony Robbis. De unde vin sfaturile sale financiare? Din interviurile one to one pe care le-a avut cu peste 50 de experți financiari legendari în lume: de la Carl Icahn și Warren Buffett, la Ray Dalio și Steve Forbes. Are un plan financiar pe viață pentru fiecare categorie de venit așa că sigur te vei regăsi într-unul dintre ele. Ne place ideea de a deveni investitori, nu numai consumatori ai veniturilor noastre, precum și includerea unui ritual financiar în fiecare dimineață.
Bine de știut: Cartea audio are 21 de ore. Este densă în informații și e ok să o asculți chiar de două ori pentru a asimilia ideile. Planul de investiții merită toți banii.

• Pentru limbi străine
Spotify Language Lessons

Știm rezoluția ta de la începutul anului că te vei apuca de studiat sau de aprofundat o limbă străină. Ei bine, anul nu s-a terminat. Nu ai descoperit încă podcastul potrivit. Sunt peste 200 de ore de lecții în limbi străine pe Spotify și poți alege franceza, germana, greaca, araba, portugheza, chineza. Recunoaștem că lecțiile de limbi străine nu mai sunt ce au fost, acum sunt numite coffe break-uri, exact ca o întâlnire relaxantă cu un prieten expat la Starbucks. Iar dacă mai vrei o motivație, îți spunem că angajatorii chiar sunt în căutare de vorbitori pentru aceste limbi exotice, iar salariul crește frumos, în medie cu 20%.
Bine de știut: Podcast-urile au maxim 30 de minute.