Un prestator de servicii de plată nebancar, amendat cu 100.000 lei

  • 10 mar. 2020, 13:18
  • 1 703

Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis sancționarea unui prestator de servicii de plată nebancar cu avertisment și a administratorului acestuia cu amendă în sumă de o sută mii lei, care va fi achitată în bugetul de stat.

"Sancțiunea a fost dispusă pentru nerespectarea unor prevederi ale Legii cu privire la serviciile de plată și moneda electronică ce se referă la cerințele de protejare a fondurilor primite de la utilizatorii serviciilor de plată și la prezentarea incorectă a unor date din situațiile financiare", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Cinci firme pe piaţă

Totodată, BNM a prescris prestatorului de servicii de plată majorarea capitalului propriu, luând în considerare riscurile la care acesta este expus. Banca Naţională nu dezvăluie numele companiei şi nici a administratorului.

Oficial, Registrul societăților emitente de monedă electronică include șase companii, dar în 2018, BNM a retras licența companiei Microinvest SRL, care este cea mai mare companie de microfinanțare din țara noastră.

Prima în registru este firma Paymaster SRL (administrator Denis Lupolov), care deține licența din septembrie 2014 și care, până la finele anului trecut, avea ca asociat firma letonă Digital Retail SRL, iar în prezent pe Andrey Trubitsin.

Conexiuni cu scandalul autobuzelor 

A doua companie din registru este Paynet Services SRL, deținută de Larisa Erarslan și administrată de cetățeanul turc Kazim Erarslan. Ultimul însă scrie pe profilul său de Linkedin că el este fondator al companiei, dar și al altor companii cu activități de acest fel.

Kazim Erarslan deține și firma Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din regiunea separatistă Ciprul de Nord, care a câștigat, un an în urmă, într-un mod scandalos contractul de circa 78 milioane lei de livrare a 31 de autobuze pentru municipiul Chișinău.

Amendată și suspendată, dar a revenit pe piață 

BPAY SRL (fosta Artosis SRL) are doi asociați: Artiom Vasiliev - 90% și Galina Malinovschi - 10% și deține rețeaua de terminale BPAY. Anterior, compania s-a confruntat cu o serie de probleme, fiind sancționată de câteva ori de BNM. De exemplu în 2017 a fost sancționată de BNM cu o amendă de 150.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

În august 2018, BNM a suspendat pentru șase luni licența companiei pentru mai multe încălcări ale legislaţiei. După ce a remediat problemele și și-a schimbat denumirea compania a obținut reperfectarea licenței de activitate pe piață.

Al patrulea operator pe această piață este QIWI-M SRL (fosta OSMP-M SRL), care deține rețeaua Qiwi. Aceasta are ca asociați compania rusească Qiwi cu o cotă de 51% (Закрытое акционерное общество Киви) și Grigore Grigoraș - cu 49%. Qiwi este controlată de afaceriști ruși și deține terminale de plată practic în tot spațiul postsovietic (excepție Ucraina), dar și în România.

Ultima companie intrată pe piață este Fintecly SRL (Chișinău), care a primit licența BNM pentru emiterea monedei electronice, în februarie 2019. Aceasta are ca asociat și administrator pe Dmitrii Predius.

Monedă electronică este valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, care este emisă la primirea fondurilor (altele decât moneda electronică), în scop de efectuare a unor operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană alta decât emitentul de monedă electronică.