Specialiştii spun că ar trebui să ne obişnuim cu iernile primăvăratice

  • 31 ian. 2020, 10:19
  • 1 677
  • 2

Specialiştii spun că ar trebui să ne obişnuim cu iernile primăvăratice, iar agricultorii să se adapteze prognozelor. 

Avem cea mai blîndă iarnă din ultimii 30 ani, iar 2019 a fost cel mai călduros de la începutul anilor 90 şi pînă acum. Specialiştii spun că ar cam trebui să ne obişnuim cu iernile primăvăratice pentru că şi în următori ani temperaturile vor continua să crească. Din cauza schimbărilor climatice vom avea parte tot mai frecvent de fenomene meteo extreme. Agricultorii trebuie să fie pregătiţi şi să se adapteze prognozelor viitorului. 

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „În penultima zi din ianuarie avem temperaturi generoase de 8 grade Celsius. E mult soare şi cer senin. Astfel că avem senzaţia că ne aflăm în toi de primăvara. Potrivit meteorologilor ar fi normal să nu se înregistreze mai mult de 0 grad,. Dar datorită schimbărilor climatice am şi uitat ce înseamnă ierni adevărate, acele despre care Vasile Alecsandri scria atît de frumos. Şi se pare că astfel de ierni vor rămîne deja istorie.” 

Încercăm cu greu să ne amintim de iernile geroase şi drumurile pline de nămeţi. Mulţi se întreabă de ce vremea a luat-o razna şi nu mai avem temperaturi potrivite calendarului. 

Meteorologii spun că în acestă iarnă temperaturile sînt, în medie, cu trei grade mai ridicate în comparaţie cu iarna trecută. Limitele normale sînt depăşite chiar şi cu şase grade Celsius. 

Experţii spun că iernile călduroase sînt parte a viitorului. Organizaţiile mondiale prognozează că pănă la sfîrşitul secolului, temperaturile ar putea creşte în medie cu trei grade, iar fenomenele meteo extreme vor deveni tot mai frecvente. 

Efectul de seră produs de emisia gazelor poluante este o cauză a încălzirii globale. Sînt multe încercări de a responsabiliza statele să reducă poluarea prin tratate internaţionale, dar fără prea mare succes. La cît bioxid de carbon a fost aruncat în atmosferă ar fi nevoie de pînă la 50 de ani ca situaţia să revină la normal. Prin urmare, încălzirea pare inevitabilă şi se va răsfrînge asupra ecosistemelor. 

Republica Moldova este responsabilă de mai puţin de 0.026% din emisiile de gaze cu efect de seră, dar este afectată de încălzirea globală la fel ca toate ţările lumii.