Soluții promise pentru agricultorii afectați: Reeșalonarea datoriilor

  • 17 aug. 2020, 12:11
  • 415

Procedura de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60% din recoltă va fi simplificată, a anunțat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), după întâlnirea cu grupul de inițiativă al agricultorilor protestatari.

„Vom modifica, la următoarea ședință a Guvernului, Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020. Astfel, MADRM va simplifica procedura de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și sunt eligibili de a beneficia de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent", potrivit unui comunicat al MADRM, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Simplificarea procedurilor

Ministrul promite că va fi exclusă necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă.

În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe aceasta, document eliberat de autoritatea publică locală/primăria unde producătorul agricol își desfășoară activitatea.

"Sperăm că modificările efectuate vor scurta perioada de pregătire a dosarului, iar mijloacele financiare vor ajunge mai repede la agricultori pentru a demara lucrările agricole de toamnă”, a adăugat ministrul.

Totodată, la întrevedere au fost abordate și subiecte ce vizează evaluările, colectării și procesării datelor privind pagubele înregistrate, colectate din teritoriu, dar şi alte subiecte (plăți directe la hectar și cap de animal; dezvoltarea sistemelor de irigare; politica de dezvoltare a sectorului zootehnic; politica de subvenționare postinvestiții ș.a.).

Reeșalonarea datoriilor față de instituțiile financiare

Şi premierul Ion Chicu s-a întâlnit sâmbătă, 15 august, cu protestatarii și reprezentanții sectorului agricol şi la fel ar fi ajuns la un numitor comun pe mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor.

După aproape patru ore de discuţii, premierul a declarat că pe lângă cei 200 de milioane de lei care au fost alocaţi pentru compensarea pierderilor suferite de agricultori la prima grupă de cereale, a convenit cu fermierii să mai primească unele facilităţi fiscale, cum ar fi reeşalonarea datoriilor pe care le au la bănci sau restituirea TVA-ului. Acest lucru urmează să fie decis luni însă, când agricultorii se vor întâlni cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

„Am vorbit despre problemele de fiscalitate, inclusiv de utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare, simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă”, declarat Ion Chicu.

La rândul lor, agricultorii au salutat faptul că s-a găsit consens în privinţa unor doleanţe, însă nu este suficient, spun aceştia, aşa că nu vor renunţa la proteste. Fermierilor li s-a promis că vor primi câte 1.500 de lei pentru un hectar compromis de secetă şi nu 1.000 de lei, cum s-a discutat anterior, potrivit Publika.md.

Agricultorii vor însă mai mult, întrucât pierderile lor ar fi de minimum 6.000 de lei per hectar. Ca să ajungă la un numitor comun, ei cer subvenţii de cel puţin 3.000 de lei la fiecare hectar, afectat de secetă.

"Cred că va mai urma o rundă de negocieri. Asta a fost prima. Am negociat toate cele patru revindecări ale noastre, punct cu punct. Au fost discuţii aprinse, dar primul pas a fost făcut", a declarat pentru Publika, un agricultor.

Precizăm că în ultima săptămână agricultorii din mai multe raioane au ieșit la proteste, au blocat şosele, dar şi au efectuat un marş cu tractoarele la Chişinău, pentru a fi auziţi de autorităţi.

Aceștia au solicitat ajutor din partea statului în contextul în care au fost afectați de secetă.