Peste 50 la sută dintre agenții economici din comerț și-au sistat temporar activitatea

  • 21 aug. 2020, 9:58
  • 725

Circa 70 la sută dintre agenții economici din sectorul comerț cu ridicata și cu amănuntul din Republica Moldova și-au sistat temporar activitatea, pe timp de pandemie, iar 30 la sută ac­tivează în regim special sau re­dus. Doar 30 la sută din unități au reușit să nu desfacă con­tractele individuale de muncă cu salariații, arată rezultate­le unui sondaj desfășurat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Potrivit datelor sondajului, 63,64 la sută dintre întreprinde­rile din comerțul cu ridicata și amănuntul si-au sistat temporar activitatea, 54,55 la sută dintre agenții economici care au parti­cipat la chestionare nu au dispo­nibilizat angajații, au organizat activități de formare profesională și au introdus masuri speciale de protecție a angajaților.

Toate unitățile participante la chestionare au menționat că au ajustat activitatea întreprinderii pe perioada pandemiei pe cont propriu.

Circa 55 la sută dintre entități înregistrează venituri mai mici cu 40-80 la sută fața de perioada de dinaintea pandemiei. Unitățile din comerț așteaptă din partea statului granturi și scutire de im­pozite și taxe.  Agenții economici din sector consideră că ar mai fi necesară susținerea din partea statului a angajaților cu salariul minim.

În comerțul cu ridicata și cu amănuntul activează aproape 102 mii de persoane sau 16,59% din numărul total al angajaților din economia națională. 

HORECA este sectorul economiei care a suferit cel mai acut în perioada pandemiei

Numărul de salariați din do­meniul activități de cazare și alimentație publică este de 1791 de persoane (0,29% din numă­rul total al angajaților din țară). În sectorul restaurante și alte activități de servicii de alimentație activează în jur de 11500 de per­soane (1,88%).

La întrebarea cum ați ajustat activitatea întreprinderii pe peri­oada pandemiei, 60 la sută din­tre unitățile din sfera HORECA au specificat că au făcut schimbările pe cont propriu. Pierderile apro­ximative ale agenților economici din domeniul activități de cazare și alimentație publică constituie între 80 și 100%.

Fiind întrebați ce suport aș-teptați din partea statului, agenții economici au răspuns: granturi, scutire de impozite, oferirea de instruire etc.

La întrebarea care sunt com-petențele solicitate de la angajați în sector în această perioadă, agenții economici au răspuns: introducerea măsurilor stricte de igienă, autoorganizarea anga-jaților, lucru calitativ la distanță, competențe digitale.

Autorii sondajului au ajuns la următoarele concluzii: HORECA este sectorul economiei care a suferit cel mai acut în perioada pandemiei. Acest domeniu a în­registrat cele mai mari pierderi, cu un procent mare de afaceri închise în perioada imediat urmă­toare. Industria turismului recep­tor depinde integral de capacita­tea agenților economici din acest sector al economiei. Susținerea din partea statului este absolut necesară, iar achitarea plăților pentru menținerea infrastructurii este problematică fără activitate economică.

Sondajul privind activitatea agenților economici din diferite ramuri ale industriei cu genericul „Situația economică pe timp de COVID-19 din perspectiva co­mitetelor sectoriale de formare profesională” a fost realizat recent de Organizația Internațională a Muncii.

Obiectivul studiului a fost de a identifica de ce competente pro­fesionale au nevoie angajatorii în timpul stării de urgenţă, deter­minate de pandemia COVID-19 și în perioada ulterioară. La son-daj a participat și Comitetul Sec­torial pentru Formare Profesională în Comerț, Hotele și Restaurante.