Octavian Armașu: BNM ar dori ca băncile să crediteze și mai mult economia

  • 19 feb. 2020, 13:09
  • 680

Banca Națională a Moldovei (BNM) ar dori ca băncile să crediteze într-o masură mai mare economia țării, dar, deocamdată, portofoliul de credite avansează în principal datorită finanțării populației. Despre aceasta corespondentului INFOTAG a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Cu părere de rău, mediul de afaceri accesează puține împrumuturi. Există o opinie destul de răspândită și eronată, precum că băncile nu creditează economia. Acest lucru nu este adevărat. Băncilor le este mult mai profitabil să ofere împrumuturi, decât să-și păstreze resursele în certificatele BNM”, a spus bancherul.

Potrivit lui, „este mult mai profitabil pentru bănci să aibă în potofoliul său clienți fideli”.

„Cu ajutorul clienților, băncile acumulează un portofoliu solid și, prin urmare, o rezervă bună pentru viitor. Aceasta și este baza pentru stabilitatea pe termen lung a băncii”, a spus Armașu.

Președintele BNM consideră că este greșită opinia, precum că băncile nu acordă credite economiei.

„Pur și simplu nu există o cerere mare pentru resurse din partea sectorului real al economiei. Acest fapt are la bază mai multe explicații. De exemplu, din punct de vedere politic, anul 2019 a fost destul de agitat. Respectiv, mediul de afaceri și investitorii au adoptat o poziție de așteptare. Pentru a lua anumite decizii și a fi siguri în ziua de mâine, aceștia au nevoie de transparență și predictibilitate în țară”, a declarat guvernatorul BNM.