Moldovenii vor avea de achitat mai puțin pe facturi. ANRE a micșorat prețurile cu 27 % pentru energia electrică

  • 11 mar. 2020, 12:08
  • 1 647

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat prețul la producerea energiei electrice și tariful de livrare a energiei termice consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica”, în cadrul unei ședințe publice din 10 martie. 

Astfel, prețul mediu anual calculat de către S.A. „Termoelectrica” pentru energia electrică produsă constituie 125,73 bani/kWh (fără TVA). Însă întreprinderea a solicitat menținerea prețului în vigoare pentru S.A. „CET-1” în valoare de 166,14 bani/kWh (fără TVA) și pentru S.A. „CET-2” în valoare de 158,63 bani/kWh (fără TVA). Conform aceleași solicitări, S.A. „Termoelectrica” a determinat tariful pentru energia termică livrată în valoare de 1 080 lei/Gcal (fără TVA), dar a solicitat menținerea tarifului în vigoare în valoare de 1 122 lei/Gcal (fără TVA).

ANRE a examinat calculele și materialele prezentate de S.A. „Termoelectrica”, bazându-se pe principiul acoperirii consumurilor și cheltuielilor minime necesare și justificate pentru desfășurarea normală a activității reglementate, cu utilizarea eficientă a capacităților de producție. Valorile costurilor de bază aferente producerii energiei electrice și energiei termice, precum și a serviciului de livrare a energiei termice consumatorilor, au fost determinate în baza metodologiilor ANRE și actualizate la parametrii indicați în Metodologiile tarifare.

Luând în considerare costurile strict necesare pentru desfăşurarea eficientă a activităţii de producere a energiei electrice şi energiei termice şi de livrare a energiei termice consumatorilor, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat prețul pentru energia electrică produsă de către S.A. „Termoelectrica” în valoare de 116 bani/kWh, ceea ce constituie o micșorare cu 49,78 bani/kWh (sau 27%) față de prețul mediu în vigoare. De asemenea, a menținut la același nivel tariful  pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” în valoare de 1 122 lei/Gcal.