Ministerul Finanțelor anunță cum a obținut marți 760 de milioane de lei

  • 6 mai 2020, 16:03
  • 487

Ministerul Finanţelor, care emite Valori Mobiliare de Stat (VMS), a obţinut la buget 760,14 mil. lei ($42,5 mil.) din plasarea VMS pe piaţa internă la licitaţia de marţi.

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au comunicat corespondentului agenţiei Infotag că rentabilitatea medie a VMS a rămas practic neschimbată comparativ cu licitaţia precedentă, de acum două săptămâni: valoarea de jos s-a menţinut la 4,11%, iar valoarea de sus s-a redus de la 5,46% la 5,47%, transmite Știri.md. 

Această rentabilitate este puţin mai mică decât rata inflaţiei, care, în martie, a fost de 5,94%.

Cererea de VMS din partea băncilor a fost de 1,041 mlrd. lei, ceea ce este cu 65 mil. lei mai puţin decât la licitaţia precedent. Oferta de VMS a fost de 610 mil. lei.

Participanţii profesionişti ai pieţei atrag atenţia la cererea destul de înaltă a băncilor pentru VMS. Valoarea acesteia este cu peste 431 mil. mai mare faţă de oferta Ministerului Finanţelor.

"Acest fapt confirmă încă o dată lichiditatea înaltă a băncilor şi arată că acestea se confruntă cu dificultăţi în creditarea sectorului real al economiei. Chiar dacă ratele dobânzilor la credite sunt relativ mici, persoanele juridice nu manifestă un interes activ pentru acestea", a spus interlocutorul agenţiei.

Participanţii pieţei spun că diminuarea ratei de bază până la o valoare record de mică, de 3,25%, realizată de Banca Naţională, deocamdată nu a afectat semnificativ ratele la creditele băncilor comerciale.

"Scăderea costului împrumuturilor nu a ajuns încă la valori minime record, deşi traiectoria tendinţei ratei dobânzii scade încet", spun participanţii pieţei.