Guvernul negociază cu Orange şi Moldcell renunţarea la Interdnestrkom

  • 7 oct. 2019, 16:11
  • 1 377

Companiile Orange Moldova şi Moldcell au făcut front comun şi se opun intenţiei Guvernului şi ANRCETI de a oferi licenţă companiei Interdnestrkom, ce face parte din grupul Sheriff, controlat de milionarul Victor Guşan.

Totul a pornit de la decizia protocolară "privind organizarea interacțiunii în domeniul comunicațiilor electronice, semnate între reprezentanții politici pentru reglementarea transnistreană pe 25 noiembrie 2017" şi aprobarea la finele lunii noiembrie 2018 de către deputaţii Partidului Democrat şi aliaţii săi a proiectului de lege pentru modificarea articolului 97 din Legea comunicațiilor electronice, transmite Mold-street.com.

Guvernul vrea ca Orange şi Moldcell să renunţe la licenţe în favoarea Interdnestrkom?

Documentul prevede introducerea dreptului Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), prin derogare de la Legea comunicațiilor electronice, dar cu acordul titularului de licență, să limiteze teritoriul în care este valabilă licența de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio, prin excluderea unităților administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender.

În temeiul deciziei protocolare, dar şi a prevederilor din legea modificată, Guvernul (negocierile au început pe timpul premierului Pavel Filip) duce negocieri cu Orange Moldova şi Moldcell privind renunţarea la licenţele pentru utilizarea benzii de frecvenţe 800 MHz în partea ce ţine de teritoriul Transnistriei, în scopul realocării lor către operatorul Interdnestrkom (IDC) din Transnistria.

E vorba de 3 licențe ce au fost eliberate în anul 2014 pentru întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 15 ani și care au costat operatorii 10 milioane de euro per licenţă.

Au investit şi oferă servicii tuturor locuitorilor

"În baza acestor licenţe, operatorii au construit reţele 4G pe malul drept al Nistrului care acoperă cea mai mare parte a teritoriului şi populaţiei Transnistriei, deservind în acest teritoriu şi zonele adiacente, care includ peste o sută mii de clienţi. Banda de frecvenţe 800 MHz este un activ strategic, deoarece permite furnizarea serviciilor de date în bandă largă pe teritorii extinse la viteză înaltă şi la un cost redus", susţin operatorii de telecomunicaţii în Cartea Albă 2019, publicată de FIA.

Totodată companiile susţin că având în vedere creşterea foarte rapidă a cererii pentru asemenea servicii din partea utilizatorilor finali, "lipsa posibilităţii de a presta servicii în această bandă de frecvenţe ar conduce la pierderea tuturor sau majorităţii clienţilor în zona respectivă şi incapacitatea de a atrage noi clienţi".

Favoruri pentru o companie ce nu plăteşte nicio taxă

Potrivit autorilor, în temeiul aceleiaşi decizii, ANRCETI intenţionează să impună operatorilor de pe malul drept al Nistrului obligaţia de a furniza serviciul roaming pentru operatorul din Transnistria la tarife care nu acoperă toate costurile acestui serviciu (doar costul incremental al serviciului roaming, nu şi costurile comune pentru serviciul roaming şi propriile servicii).

Advertisement

"Aceasta ar permite IDC să ofere servicii pe întreg teritoriul Republicii Moldova în concurență cu operatorii de pe malul drept al Nistrului, în condiţii privilegiate, în special:

1) IDC va fi unicul operator care oferă servicii la nivel național, operatorii de pe malul drept al Nistrului neavând asigurat accesul în Transnistria.

2) IDC va putea atrage clienţii prin tarife mai avantajoase, ca urmare a faptului că va avea o bază de cost mai redusă, deoarece nu va fi supus aceluiaşi regim juridic şi fiscal precum operatorii de pe malul drept al Nistrului şi va beneficia de tarife cu ridicata pentru serviciul de roaming care nu acoperă toate costurile aferente serviciilor de comunicaţii electronice", se menţionează în Cartea Albă.

În opinia experţilor, o asemenea tranzacţie ar consolida monopolul operatorului IDC în Transnistria, "ar duce la izolarea viitoare a locuitorilor Transnistriei de restul teritoriului Moldovei, prin ruperea legăturilor lor economice cu operatorii de pe malul drept al Nistrului, şi ar cauza scăderea veniturilor la bugetul public naţional, ţinând cont de faptul că operatorul IDC este scutit de obligaţia de a achita impozite în Republica Moldova".

Orange și Moldcell cer bani şi garanţii de la Guvern

Orange și Moldcell nu susţin iniţiativa privind cesiunea benzii de frecvenţe 800 MHz în partea ce ţine de teritoriul Transnistriei în favoarea IDC.

Potrivit lor, dacă se insistă totuşi pe asemenea tranzacţie, "aceasta poate fi realizată doar printr-un acord între Guvern şi Orange și Moldcell încheiat pe principii comerciale, contra unei compensaţii adecvate atât pentru investiţiile deja efectuate, cât şi pentru veniturile care le-ar putea aduce exploatarea acestor frecvenţe".

Anterior Chiril Gaburici, fost ministru al Economiei a promis că operatorii din Moldova vor primi compensaţii pentru pierderile ce le vor avea după legalizarea operatorului de la Tiraspol. Mărimea lor însă nu a fost anunţată sau estimată.

Totuşi, înainte de încheierea unui asemenea acord cei doi operatori susţin că este necesar "să fie stabilite garanţii a unei concurenţe echitabile între operatorii de pe malul drept al Nistrului şi operatorul din Transnistria, inclusiv ce ţin de furnizarea serviciilor de roaming, a serviciilor de interconectare, prevenire a fraudelor legate de terminaţia neautorizată a traficului internaţional în reţelele operatorilor de pe malul drept al Nistrului, asigurare a posibilităţii utilizării netulburate pe teritoriul Transnistriei a altor benzi de frecvenţe deţinute de către operatorii de pe malul drept al Nistrului".

Guvernul şi ANRCETI nu au comentat deocamdată cererile înaintate de companiile Orange şi Moldcell. Anterior autoritățile au promis că decizia nu va afecta companiile moldovenești și că vor fi respectate regulile de piață.

Legalizarea și menținerea monopolului Interdnestrkom

Anterior Oazu Nantoi, expert la Institutul de Politici Publice, în prezent deputat din partea Blocului ACUM susţinea că decizia protocolară şi modificarea la lege sunt un pas spre legalizarea activității IDC și de menținere a poziției de monopol a acestuia.

"E vorba de legalizarea businessului Interdnestrkom, și nu are nicio legătura cu restabilirea legăturii telefonice directe fixe, de care au nevoie locuitorii din Republica Moldova. Totodată aceasta va oferi Interdnestrkom posibilitatea de a ieși la nivel internațional și îi va menține poziția de monopol în regiune", afirma Oazu Nantoi.

Interdnestrkom folosește de 14 ani ilegal frecvențele

Amintim că pe 15 iulie 2004, ANRCETI în baza unei hotărâri secrete a guvernului Vasile Tarlev, a eliberat companiei Interdnestrkom două licențe: pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă celulară, standardul CDMA 450 și 800, până la 15 iulie 2019, și pentru prestarea serviciilor de telefonie fixă locală, până la 15 iulie 2009. Pentru aceasta IDC a achitat atunci un milion de dolari pentru licențe.

Licențele au fost eliberate însă ilegal, a constatat ulterior Curtea Constituțională, după o sesizare din partea președintelui Vladimir Voronin. Astfel se preciza că IDC a fost pusă într-o situație privilegiată față de alți agenți economici, pentru că taxa pentru licență era mult mai mică, adică "discriminatorie în raport cu taxele impuse altor întreprinderi, care prestează același tip de servicii".

De atunci, periodic IDC și autoritățile de la Tiraspol acuză autoritățile și companiile din Moldova că ar crea impedimente pentru prestarea serviciilor de telecomunicații.

De exemplu în septembrie 2014, eliberarea de către ANRCETI a noilor licențe de utilizare a frecvențelor radio din banda de 800 MHz a provocat nemulțumirea administrației separatiste de la Tiraspol, care amenința cu un nou război telefonic.

Fostul lider separatist Evgheni Șevciuk și-a amintit atunci și de faptul că IDC a plătit în anul 2004, în bugetul Republicii Moldova, un milion de dolari pentru două licențe de prestare a serviciilor de telefonie fixă și mobilă.

Administrația ANRCETI susținea însă că de fapt Interdnestrkom foloseşte ilegal timp de mulți ani frecvențele de pe banda de 800 MHz fără a achita taxa de reglementare în bugetul Republicii Moldova.