Experți, despre cele 100 de zile de activitate a Guvernului Chicu

  • 21 feb. 2020, 12:48
  • 1 516
  • 1

În 100 de zile de la învestire, Guvernul Chicu nu a reușit să stabilească o relație bună cu partenerii străini și să beneficieze de suport, iar pe cont propriu nu a obținut rezultate cu care ar putea să se laude, consideră unii experți cu care ZdG a discutat despre activitatea Cabinetului de miniștri

Analistul politic Veaceslav Berbeca remarcă faptul că R. Moldova nu va putea supraviețui fără sprijinul partenerilor strategici, relația cu care este „una dintre cele mai mari probleme, ce o să afecteze executivul și pe viitor”.

Expertul consideră că Guvernul „cu mici excepții, nu a dat-o cu politica”, dar este „umbrit” și „deranjat” de acțiunile pe care le întreprinde președintele țării, Igor Dodon.

„Scopul de bază al Guvernului Chicu este să facă tot posibilul ca să-i asigure un nou mandat lui Dodon. Acest Guvern este foarte dependent de mofturile lui Dodon, ceea ce se manifestă în mod special în politică externă”, a subliniat acesta pentru ZdG.

Berbeca menționează că „s-a pășit cu stângul” chiar de la selectarea componenței actualului executiv, referindu-se, în context, la acțiunile și declarațiile miniștrilor Ciocoi, Popovici și Gaiciuc, care ar trebui să fie înlocuiți, dar și la faptul că, înainte de deveni premier, Chicu „a avut declarații neinspirate în raport cu partenerii străini”.

Potrivit expertului, dacă va fi păstrată „coaliția neformală PDM-PSRM”, acest Cabinet de miniștri va rămâne în funcție „cel puțin până la alegerile prezidențiale”.

,,Ar fi fost mai bine dacă Ion Chicu era ministru; are unori ieșiri bruște, acide, nu știu dacă se ridică la valențele unui premier; trebuie să fie mai cumpătat, se uită la lume de sus, cu aere de superioritate, îi lipsește moderația”, observă el.

Analistul economic Viorel Gârbu vede activitatea de 100 de zile a Guvernului Chicu drept una „ordinară, fără abordări noi”.

Totuși, el evidențiază faptul că pe actualul executiv „îl deosebește” lipsa suportului din partea partenerilor externi, iar „Moldova e țară săracă, mulți donatori ne-a oferit anterior asistență, acum fiind blocată”.

Cât privește activitatea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Economiei și Infrastructurii, expertul subliniază că există continuitate, „bugetul se execută”, pentru că s-a schimbat doar conducerea, iar ceilalți angajați muncesc la fel.