Epidemia de pestă porcină îşi pune amprenta pe preţul la carne

  • 12 dec. 2019, 17:10
  • 910

Epidemia de pestă porcină îşi pune amprenta pe preţul la carne. Din cauza acestui virus, care a dus la sacrificarea a milioane de suine din întreaga lume, anul viitor preţul cărnii de porc pe pieţe din UE va creşte de 3 ori şi va ajunge la 6 euro pentru un kilogram.

De această părere este preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş, transmite Publika.md

El a menţionat că deşi este o ţară membră a UE, în România, prețul va fi de doar patru euro. Asta deoarece carnea de porc din țara vecină nu este exportată pentru că nu corespunde standardelor europene. 

Radu Timiș a mai adăugat că în următorii ani, pe piețele din Europa se va înregistra o lipsă acută a cărnii de porc pentru că Guvernul chinez a venit la marile companii europene şi cumpără întreaga producție. 

În aceste condiţii, consumatorii vor începe să procure carne de pui, vită sau oaie, care va costa mai mult din cauza cererii în creştere.

La nivel mondial, în acest an, s-a consumat aproximativ 117 milioane de tone de carne de porc.

Luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor a anunţat că în acest an, un sfert din efectivul mondial de porcine a pierit sau a fost sacrificat din cauza pestei porcine. Numărul este atât de mare deoarece, în prezent, această epidemie se extinde cu repeziciune în China, țară care deține jumătate din întreaga populație de suine din lume.

Oameni de ştiinţă din întreaga lume încearcă să descopere un vaccin. Chiar dacă boala nu se transmite la oameni, ea este fatală în cazul populației de suine. Până în prezent, pesta porcină a fost identificată în 50 de ţări.