Dealeri: pe piața valutară a dispărut cererea pentru dolari și euro

  • 8 apr. 2020, 13:03
  • 504

În această săptămînă, pe piața valutară aproape că a dispărut cererea pentru dolari și euro. Despre acest lucru au anunțat dealerii de pe piața valutară. 

"Banca Națională (BNM) prin vînzările sale active de valută de săptămîna trecută, în principiu "a stins flacăra", satisfăcînd necesitatea pentru valută celor care, din cauza panicii au cumpărat-o la maximul valorii sale. Iar în această săptămînă pe piață nu mai există acei cumpărători activi de valută, care au cumpărat dolari și euro săptămîna trecută", a spus dealer-ul uneia dintre bănci, transmite infotag.md 

Potrivit lui, agitația pe piață a apărut, în cea mai mare parte, din cauza persoanelor fizice care au cumpărat valută în volume care depășesc volumul tranzacțiilor în zilele obișnuite, ceea ce a creat o cerere artificială pentru dolari și euro. Acest lucru a dus la o scădere a cursului monedei naționale. Igor Dodon dă asigurări: BNM are suficiente lichidități pentru a nu admite haos pe piaţa valutară 

"Piața se pregătește acum pentru o situație în care nu va fi cine să cumpere valută de la vînzătorii săi și atunci pe piața va trebui din nou să intervină regulatorul. Dar nu este clar nimănui în ce moment BNM va intra în Joc și va începe să cumpere valută. Noi credem că ea va ieși atunci cînd cursul leului moldovenesc va scădea sub 18,00 MDL:$1", consideră participanții la piață. 

Interlocutorii Agenției consideră că la deprecierea nejustificată a monedei naționale în momentul cererii pentru dolari și euro din partea persoanelor fizice a contribuit regulatorului, care la licitațiile valutare a vîndut valută băncilor, oferindu-le cea mai mare rată de schimb. 

"Acest lucru a dus la stimularea deprecierii leului într-un ritm mai rapid, cînd cursul oficial a ajuns la 18,6369 MDL:$1", a menționat un dealer. Participanții la piață spun cu regret că BNM nu a reușit să negocieze cu băncile faptul ca la vîrful cererii nejustificate de valută să o poată primi pentru un timp de la regulatorul pieței, iar după stabilizarea situației să o întoarcă BNM.