De ce din indemnizaţii se calculează şi contribuţii de asigurări sociale

  • 17 apr. 2020, 11:35
  • 583

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) vine cu unele precizări şi răspunsuri la întrebările parvenite de la reprezentanţii mediului de afaceri în situația de suspendare a activității mai multor agenți economici.

Potrivit CNAS, în prezent unele entităţi economice şi-au sistat activitatea pe perioada stării de urgenţă, iar angajaţii se află în şomaj tehnic în conformitate cu prevederile art. 80 al Codului muncii, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Indemnizaţia de şomaj tehnic, nu poate fi mai mică de 50% din salariu

"În perioada şomajului tehnic, salariaţii beneficiază lunar de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 50% din salariul lor de bază. La sumele respective se calculează contribuţii de asigurări sociale, deoarece, potrivit anexei nr. 3 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale de stat, indemnizaţia de şomaj tehnic nu face parte din tipurile de drepturi şi venituri din care nu se calculează contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii", susţine CNAS.

Potrivit instituţiei aceasta rezultă şi din prevederile Dispoziţiei nr. 16 din 10 aprilie 2020 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova în contextul instituirii unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă.

Menţionăm că perioada de şomaj tehnic poate dura doar patru luni.

Retribuirea timpului de staţionare

CNAS vine şi cu precizări în legătură cu starea de urgenţă alte entităţi economice şi-au sistat activitatea, iar angajaţii se află în staţionare în conformitate cu prevederile art. 801 al Codului Muncii.

"Retribuirea timpului de staţionare produsă din cauze ce nu depind de angajator sau salariat, cu excepţia perioadei şomajului tehnic (art. 80), se efectuează în mărime de cel puţin 2/3 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului, dar nu mai puţin decât în mărimea unui salariu minim pe unitate de timp, stabilit de legislaţia în vigoare, pentru fiecare oră de staţionare. La sumele respective de asemenea se calculează contribuţii de asigurări sociale", menţionează CNAS.

Totodată instituţia precizează că sumele indemnizaţiilor achitate angajaţilor în legătură cu şomajul tehnic, retribuirea timpului de staţionare se declară în tabelul nr. 3 din Darea de seamă IPC 18 cu codul categoriei persoanei asigurate 101 „persoană angajată pe bază de contract individual de muncă” împreună cu fondul de salariu şi alte recompense calculate persoanelor angajate în cadrul raporturilor de muncă.

Pentru situaţiile în care entităţile economice au sistat activitatea, iar cu angajaţii au fost suspendate contractele individuale de muncă în temeiul art. 76 din Codul muncii în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor fără remunerare, perioadele respective nu urmează a fi declarate.