Consumul de energie al centrelor de date și serviciilor tip cloud va crește simțitor până în 2030

  • 10 nov. 2020, 10:51
  • 1 349

Un studiu publicat de Comisia Europeană arată o creștere a consumului de energie al centrelor de date din statele membre UE, de la 2,7 % din cererea de energie electrică în 2018, la 3,2 % până în 2030. Sistemele de răcire mai eficiente, refolosirea căldurii și achizițiile publice verzi se numără printre soluții.

Comisia Europeană a publicat, luni, rezultatele unui studiu privind serviciile de cloud computing și centre de date mai verzi. Conform rezultatelor, este de așteptat o creștere a consumului de energie al centrelor de date din statele membre ale UE de la 2,7 % din cererea de energie electrică în 2018 la 3,2 % până în 2030, conform unui comunicat de presă.

Studiul oferă opțiuni tehnice și de politică pentru a limita această creștere.

„Pactul verde european are ca obiectiv transformarea Europei într-un prim continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. În acest sens, nu putem să lăsăm consumul nostru de energie electrică necontrolat. O utilizare mai inteligentă și mai ecologică a tehnologiilor digitale este un element esențial pentru a garanta că Europa își atinge obiectivul ambițios”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat: „Volumul global de date va continua să crească rapid. Iată de ce promovăm infrastructuri adecvate pentru servicii de cloud eficiente și respectuoase față de mediu și centre de date eficiente din punct de vedere energetic. Europa va fi epicentrul tehnologiei verzi”.

Soluțiile tehnice includ sisteme de răcire mai eficiente, reutilizarea căldurii, utilizarea energiei din surse regenerabile pentru alimentarea centrelor de date, precum și construirea acestor centre de date în regiunile cu climă rece.

Printre opțiunile de politică se numără achizițiile publice verzi, norme pentru ca autoritățile publice europene să își utilizeze puterea de cumpărare pentru a alege servicii care nu dăunează mediului, precum și stabilirea unor cerințe de transparență și promovarea unor indicatori uniformi de eficiență energetică.

“Studiul va sprijini eforturile depuse în prezent pentru a se îndeplini obiectivul strategiei digitale de a realiza centre de date neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei, foarte eficiente din punct de vedere energetic și durabile până în 2030 și de a stabili un cadru european de reglementare în domeniul cloud computingului, un set unic de reguli și norme tehnice comune”, mai arată sursa citată.