Cifra de afaceri a IT Park din Moldova a ajuns la 3,65 miliarde de lei în 2019

  • 8 iul. 2020, 7:18
  • 685

Cifra de afaceri obținută de rezidenții IT Park pentru anul 2019 este de 3,65 miliarde de lei și depășește așteptările, transmite MOLDPRES.

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev, a prezentat astăzi rezultatele obținute de IT Park în anul 2019 și a afirmat că acestea depășesc așteptările. “Se înregistrează o creștere a numărului de rezidenți în IT Park, de la 338 la 578 de întreprinderi mici și mijlocii, care au un total de 9700 de angajați. Cifra de afaceri realizată în 2019 este de 3,65 miliarde de lei și depășește așteptările”, a spus Tarlev.

În același timp, oficialul a subliniat că se înregistrează o creștere a întreprinderilor cu capital străin înregistrate în parcuri IT – 133, dar și a numărului de întreprinderi nou create – 223. “44 dintre aceste întreprinderi noi sunt start-up-uri”, a specificat Tarlev.

Potrivit informațiilor prezentate, peste jumătate din întreprinderile rezidente în IT Park scriu soft-uri la comandă, un sfert dintre acestea oferă consultanță în domeniul IT, zece la sută prelucrează date, iar restul operează în domeniul jocurilor de calculator și al analizei de soft.

Scopul parcurilor IT este realizarea produselor cu valoare adăugată înaltă. Rezidenții acestora achită doar un impozit unic, de 7% din vânzări.

Primul parc IT în Republica Moldova și-a început activitatea la 1 ianuarie 2018, fiind o platformă creată de Guvern pentru stimularea investițiilor și dezvoltarea afacerilor IT, cercetare, dezvoltare și inovare digitală.