Chicu: Republica Moldova a ajuns țară importatoare de produse agricole

  • 22 ian. 2020, 12:18
  • 926
  • 7

Premierul Ion Chicu susține că Republica Moldova a ajuns la situația în care din țară agricolă a ajuns țară importatoare de produse agricole. 

Șeful cabinetului de miniștri cataloghează această situație drept gravă și susține că trebuie întreprinse acțiuni ce ar dezvolta acest domeniu, inclusiv de a subvenționa corespunzător sectorul, transmite noi.md cu referire la IPN. 

Premierul spune că a solicitat colegilor din Guvern să facă o analiză a primelor zece poziții de produse alimentare pe care Republica Moldova le importă și concluzia este că țara importă produse elementare în sumă de două miliarde de lei. „Aceasta este o situație pe care trebuie să o gestionăm și să schimbăm lucrurile”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. 

Potrivit lui, statul nu stabilește prețurile nici pentru produsele alimentare, nici pentru alt gen de produse, cu excepția celor care sînt reglementate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică. „Noi am creat în cadrul Guvernului acum un grup de lucru de monitorizare a evoluției prețurilor. Acolo unde vom vedea că prețurile se majorează neîntemeiat, vom interveni. Instrumentul aflat în arsenalul statului este Consiliul de Concurență, ca să vedem dacă nu a fost vreo acțiune concertată, dar în alte cazuri – este economie de piață, agenții economici stabilesc prețurile în funcție de cerere, ofertă și costuri. Noi trebuie să facem așa încît pe piața noastră să fie ofertă suficientă, să nu fie create deficite artificiale. Anume cu aceasta se va ocupa această comisie”, a afirmat prim-ministrul. 

În ceea ce privește majorarea prețurilor pentru călătoriile cu transportul interurban, Ion Chicu spune că solicitările de majorare sînt înaintate de către transportatori de ani la rînd și că aceștia au adus argumente de ce tariful trebuie să crească. „Ei au venit cu argumente și au arătat cît trebuie să fie tariful. Au venit cu solicitare de majorare de pînă la 90 de bani per kilometru, partea Guvernului a discutat cu ei, am argumentat și majorarea a fost cu 12 bani, de la 48 la 60 de bani pentru prima categorie”, a explicat premierul. Potrivit lui, transportatorii amenințau cu greve și suspendarea activității.