Ce sumă record a cîștigat Moldova în 2019 din exportul fructelor în Rusia

  • 21 feb. 2020, 14:58
  • 1 494

Exportatorii și grădinarii din Moldova au stabilit un nou record de livrare a fructelor și strugurilor de masă în Rusia în 2019. Veniturile din export pentru prima dată în istorie au ajuns la 200 de milioane de dolari, transite Noi.md. 

Informația a fost comunicată de analiștii de la EastFruit, menționînd că la acest indicator Moldova s-a clasat pe locul opt în topul celor mai mari furnizori, depășind Serbia, care a redus veniturile pînă la 196 mil. USD. 

"În legătură cu faptul că fructele din Moldova erau, de obicei, cele mai ieftine dintre analogi, poziția acestei țări în clasamentul celor mai mari furnizori de fructe în Rusia în dimensiunea costului, a rămas scăzută. Dacă e să ne referim la volumul livrărilor în tone, atunci Moldova se clasează deja pe poziția a treia, cedînd doar Ecuadorului și Turciei", spune economistul Departamentului investițional al Organizației pentru Alimentație și agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Andrei Iarmac. 

"Pentru furnizorii de fructe din Moldova în următorii ani principala provocare va fi diversificarea exporturilor pentru a reduce potențialele riscuri din cauza pierderii pieței ruse și îmbunătățirea calității (adică și a valorii) și a prețurilor fructelor exportate. Căci în prezent Rusia își intensifică producția proprie de fructe și deja începe să umple segmentul produselor ieftine în mai multe categorii, unde Moldova este deosebit de puternică, în special în categoria mărului proaspăt", menționează expertul FAO. 

Cele mai mari venituri exportatorii din Moldova le-au acumulat din livrările în Rusia a merelor – circa 108 mil. USD. Din exportul strugurilor de masă moldovenești în Rusia, ei au reușit să cîștige 34 milioane USD, iar alte 21,5 milioane USD - din exportul prunelor. Alte fructe și pomușoare, care au fost exportate în volume mari din Moldova în Rusia, sînt: cireșe, căpșuni, prune, abricoase și cireșe. 

Exportul principalelor poziții de export (mere, poamă de masă și prune) din Moldova în Rusia aproape că nu s-a schimbat pe parcursul anului. Însă exportul de cireșe a scăzut cu 22%. În același timp, de 2,5 ori au crescut veniturile din exportul de căpșuni proaspete de grădină, cu 34% - de prune și de 3,6 ori – din exportul de abricoase proaspete.