Ce ne va ajuta să evităm sărăcia extremă și foametea?

  • 15 apr. 2020, 10:36
  • 1 525

Actuala criză economică este una neobișnuită, și este deja clar că va fi mult mai profundă și mai dificilă în ceea ce privește consecințele decît celelalte crize, să zicem, criza din 2008. 

Însă autoritățile moldovene au reacționat rapid la pandemia din țară, reușind să mențină controlul asupra situației și să salveze vieți omenești în detrimentul economiei și afacerilor. 

Această opinie a fost exprimată de doctorul în economie, expertul Tatiana Lariușina, într-un comentariu pentru eNews. 

Ea a specificat că, în acest an, în Moldova cel mai probabil se va înregistra o criză economică.

„Ținînd cont de iarna foarte caldă, carantina în perioada lucrărilor de primăvară, decalajul logistic cu principalii parteneri comerciali, ne așteaptă o micșorarea a producției și o scădere a activității de afaceri, cu toate consecințele care urmează. Se menționat că infantilismul economiei noastre este compensat printr-o tranziție rapidă la economia naturală, ceea ce ne va permite să evităm sărăcia extremă și foametea”, a menționat doctorul în economie. 

Ea a subliniat că în ajunul sărbătorilor trebuie să ne amintim de persoanele deosebit de vulnerabile - persoanele în vîrstă, cele bolnave, singuratice. Nu trebuie să uităm că există familii în care copiii au mîncat bucate fierbinți de trei ori pe zi doar pentru că mergeau la grădiniță, și pentru aceste și alte categorii vulnerabile ar trebui să fie lansate unele programe de asistență nominative, inclusiv internaționale. 

Expertul speră că pandemia se apropie de final și vîrful ei a fost deja atins. Acum este timpul să decidem cît costă carantina pentru economie și cum ne vom recupera. Cu toții trebuie să depășim o altă criză profundă - criza valorilor, pentru a trece un alt test de maturitate a deciziilor adoptate.