Cât este ponderea subvențiilor și împrumuturilor în bugetul anului 2020

  • 23 dec. 2019, 15:54
  • 488

Valoarea totală a subvenţiilor şi împrumuturilor externe din bugetul de stat al Moldovei pentru 2020 este de 11,07 miliarde de lei.

Potrivit agenţiei Infotag, această cifră a fost numită de prim-viceprim-ministrul şi ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţă, comentând pentru presă principalul document financiar al anului 2020, adoptat de Parlament, transmite Știri.md.

"Cea mai mare parte a acestui volum o reprezintă investiţiile, reflectate în buget ca deficit, dar aceasta este o parte pur investiţională a deficitului, care prevede că aceşti bani vor ajunge centralizat la dezvoltarea infrastructurii, în special a drumurilor, şi la construcţia obiectelor social importante. Aceste împrumuturi nu vor fi cheltuite pentru consum, ci strict pentru dezvoltarea ţării", a spus ministrul.

El a fost de acord cu afirmaţia că deficitul bugetar este mult mai mare decât a fost în ultimii ani.

"Dar acesta este un deficit investiţional, deoarece întreaga sumă va fi orientată strict spre dezvoltarea infrastructurii. Consider că este important să explic acest lucru şi îl voi repeta de fiecare dată, ca cetăţenii să înţeleagă de ce facem astfel de investiţii. Deficitul actual al bugetului de stat pentru 2020, care constituie diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile bugetare, este de 2,5 mlrd. lei, ceea ce este cu 1 mlrd. lei mai mic decât indicatorul din bugetul 2019. Prin urmare, anul viitor, deficitul nu va depăşi 2,5% din PIB", a spus Puşcuţă, subliniind că, din punct de vedere al deficitului, bugetul pentru 2020 este mult mai echilibrat decât bugetul pentru 2019.

Ministrul Finanţelor a explicat că bugetul pentru 2020 va ţine cont şi de o parte din creditul rus, pe care guvernul RM intenţionează să-l obţină anul viitor.

"Această sumă din creditul rus constituie în buget 1,3 mlrd. lei. Anume o asemenea parte din acest împrumut republica o va putea realiza din punct de vedere tehnic sub formă de investiţii în proiecte de infrastructură, astfel încât cu aceşti bani să poată fi construite drumuri", a spus ministrul.

Vorbind despre condiţiile de creditare, Puşcuţă a spus că, la etapa actuală a negocierilor, autorităţile RM se confruntă cu sarcina de a obţine creditul în aceleaşi condiţii în care Moldova a primit resurse până acum de la partenerii externi.

"Dacă vorbim despre cifre concrete, rata aproximativă poate fi de 1,5% sau 2%, în funcţie de perioada de rambursare a creditului şi de primele plăţi efectuate", a explicat ministrul.

Potrivit lui Puşcuţă, se desfăşoară negocieri pentru a primi în 2020 prima tranşă de 1,3 mlrd. lei.

"Guvernul are o viziune pentru de a atrage cât mai multe investiţii în dezvoltarea infrastructurii şi creşterea bunăstării sociale a cetăţenilor. Dar trebuie ţinut cont întotdeauna de posibilitatea fizică reală a asimilării investiţiilor. În baza acestor posibilităţi, am considerat că în 2020 vom putea absorbi anume o astfel de sumă din credit, iar restul o vom asimila deja în 2021 şi 2022", a spus ministrul.