Calitatea portofoliului de credite al băncilor din Moldova s-a îmbunătățit

  • 21 ian. 2020, 15:35
  • 416

Calitatea portofoliului de credite al băncilor din Moldova în 2019 s-a îmbunătățit. 

Despre aceasta a anunțat Banca Națională a Moldovei, menționînd că ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor pe parcursul a 11 luni din 2019 s-a diminuat cu 3,0 p.p., constituind 9,5 la sută. 

Potrivit BNM, deși băncile au atins progrese privind diminuarea ponderii creditelor neperformante, este necesară întreprinderea în continuare a măsurilor pentru reducerea acestora. 

”Astfel, în anul 2020, Banca Națională va monitoriza modul de realizare de către bănci a strategiilor de reducere a creditelor neperformante”, a declarat BNM, menționînd că aceasta va fi una dintre prioritățile sale pentru anul 2020. 

Anterior, BNM a anunțat că ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor a scăzut la majoritatea băncilor, fapt datorat în principal scăderii soldului creditelor neperformante, concomitent cu creșterea soldului total al creditelor. 

BNM a menționat, de asemenea, că progresul înregistrat în reducerea ponderii creditelor neperformante în volumul total al împrumuturilor s-a datorat măsurilor luate de bănci pentru a dezvolta și implementa propriile strategii de reducere a creditelor neperformante, de acordare a astfel de împrumuturi către persoane terțe, de vînzare a garanțiilor și de cooperare cu agențiile imobiliare specializate în identificarea potențialilor cumpărători de active gajate/ipotecate etc.