"Moldovagaz" înregistrează devieri financiare de peste 1,5 miliarde de lei

  • 21 ian. 2020, 7:51
  • 968
  • 4

În anii 2018-2019, SA Moldovagaz a generat devieri financiare negative în valoare de peste 1,5 miliarde de lei, doar de pe urma creşterii preţurilor la gaze, se arată într-un comunicat al întreprinderii moldo-ruse. La aceasta se adaugă şi alţi factori, scrie mold-street.com. 

Potrivit Moldovagaz, aceste devieri financiare negative pot fi acceptate în calculele tarifare pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a nu afecta valoarea lor. În tariful final peste 71% sînt costul gazelor naturale. În acelaşi timp, Moldovagaz declră că prioritatea sa este restructurarea tuturor întreprinderilor, restructurarea devierilor financiare, optimizarea și reducerea costurilor, astfel încît reducerea de 17 ori a volumului de gaze ce tranzitează ţara să nu afecteze tarifele finale pentru aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor. 

Compania explică, într-un comunicat de presă, că tariful pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali include o serie de componente. Printre acestea se numără costul gazelor naturale achiziționate, care depinde de prețul de achiziție în dolari și de rata de schimb a monedei naționale. 

La aceasta se adaugă costul transportului de gaze (tarif de transport), costul de distribuție a gazelor (tariful de distribuție), precum și costul aprovizionării cu metan (cheltuielile furnizorului și rentabilitatea). Astfel, în structura tarifului mediu actual pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali, costul transportului este de doar 3,7%, iar restul de 96,3% sînt costul gazelor naturale și cheltuielile de distribuție și furnizare a gazelor naturale (din care 71,4% sînt costul gazelor naturale), potrivit Moldovagaz. 

Compania declară că decizia ANRE din decembrie 2019, care a majorat tariful pentru transportul gazelor ar putea duce teoretic la o creștere a tarifului final pentru furnizarea consumatorilor naturali cu 2%. Pentru a nu modifica tariful actual, este necesar să fie micşorate costurile asociate cu achiziționarea, precum și costurile de distribuție și furnizare a gazelor naturale cu 2,1%. 

"Moldovagaz își propune să realizeze aceasta prin reducerea prețului gazelor naturale de la 178,5 dolari (pentru 1.000 metri cubi), prevăzut în tariful actual, la cel mult 173 dolari pentru anul 2020, precum și prin reducerea costurilor de distribuție și de furnizare, inclusiv reorganizarea întreprinderilor și optimizarea costurilor pentru toate tipurile de activități", se arată în comunicatul întreprinderii. Totodată, compania afirmă că are pierderi uriaşe cauzate "de inconsecvențele tarifare" şi care necesită a fi compensate. 

Asta pentru că tarifele curente au fost aprobate încă în 2018 şi ele au fost calculate în baza unui preț de achiziție de 178,5 dolari pentru o mie de metri cubi, la cursul de 17,68 lei pe un dolar (3.155,9 lei/1.000 mc). În realitate, în anul 2018 prețul de achiziţie a gazelor a fost de 217,46 dolari SUA (3.670 lei/1000 mc), iar în 2019 - de 233,67 dolari (mai mult de 4.000 lei/1000 mc). 

În consecinţă, datorită creșterii prețurilor la gaz în perioada 2018-2019 Moldovagaz a generat devieri financiare negative în valoare de peste 1,5 miliarde de lei.