Viitorii specialiști în vestimentație și-au demonstrat cunoștințele și abilitățile

  • 30 mai 2019, 15:25
  • 486

Centrul de Excelență în Indus­tria Ușoară (CEIU) a organizat, pe 21 mai, concursul național „Cel mai bun elev în meseria Croitor confecționer îmbrăcă­minte la comandă – Cusător”.

Scopul concursului este de a dezvolta capacitățile și performanțele elevilor în vederea con­stituirii potențialului forței de muncă competitive pe piața muncii, a declarat la debutul eve­nimentului Alexandra Raețchi, directoarea CEIU.

La eveniment a participat și Angela Cutasevici, secretar de stat în domeniul educației la mi­nisterul de resort, care a venit cu un mesaj oficial din partea gu­vernului. Angela Cutasevici i-a felicitat pe organizatori pentru buna desfășurare a concursului, menționând, totodată, că promo­varea schimbului de experiență privind pregătirea și instruirea profesională a elevilor la meseria de „Croitor confecţioner îmbrăcă­minte la comandă – Cusător” va contribui la diseminarea bunelor practici de colaborare în indus­tria uşoară.

Aceasta este ramura care se confruntă cu cea mai mare criză de brațe de muncă. „Absolvenții noștri sunt competitivi pe piața muncii, capabili să se integreze în viața socială a fiecărei întreprin­deri cu competențe profesionale de invidiat”, a relevat Alexandra Raețchi.

Nadejda Rusnac, președinta comitetului sectorial pentru for­mare profesională în ramura in­dustriei ușoare, liderul Federației Sindicatelor din Industria Ușoară, a făcut parte din juriul care a eva­luat la final lucrările. „Noi suntem cei care contribuim la dezvolta­rea economiei naționale și care ducem faima țării în toată lumea. Din acest motiv, e important să existe specialiști buni, pentru care orice provocare e un pas înainte”, a menționat, la rândul său, Na­dejda Rusnac.

La concurs au participat elevii grupelor absolvente la meseria Croitor–Cusător de la opt instituții de învățământ profesional teh­nic secundar. În cadrul acestui concurs a fost lansat Îndrumarul Metodic pentru meseria „Croitor confecționer îmbrăcăminte la comandă – Cusător (în industria ușoară)”, nivelul 3 ISCED, „Proiec­tarea tiparelor produselor vesti­mentare de diverse tipuri”, desti­nat cadrelor didactice și elevilor, scopul căruia este unificarea me­todei de predare pentru evalua­rea națională a elevilor, examenul de calificare.

După mai multe ore de mun­că, spre finalul zilei a fost făcut bilanțul concursului. Pe locul I s-a clasat Daniela Căpățână de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară. Locul II le-a revenit Eliza­vetei Savina și Tatianei Grajdi, de la același Centrul de Excelență. Locul III a fost împărțit de Gali­na Oglindă și Emilia Butnaru de la Școala profesională nr. 1 din Cahul și Victoria Grama de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară.

Organizatorii au promis că acest concurs se va desfășura în fiecare an, pentru a spori presti­giul meseriei respective.

Prima ediție a concursului a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Comitetul sectorial pentru formarea profesională în ramura industriei uşoare, Asoci­aţia Obştească Educaţie pentru Dezvoltare (AED) și Fundaţia In­ternaţională Liechtenstein Deve­lopment Service (LED).